Marton: Žrtve se moraju poštovati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 04. 07. 2017. | Komentara: 0

Marton: Žrtve se moraju poštovati

NOVI SAD – Potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da se nada da je sazreo stav da se žrtve moraju poštovati i da će poseta bivših logoraša Stajićevu, za razliku od 2009. godine, ovog puta biti i realizovana.

LSV

Marton, bivši predsednik Skupštine grada Zrenjanina, podržao je 2009. godine ideju Udruženja pravnika "Vukovar 1991" da 3. oktobra te godine organizovano dođu kako bi obeležili mesta u Stajićevu i Begejcima sa kojih se neki nikad nisu vratili. Ta poseta nikad nije realizovana iz bezbednosnih razloga, Marton je tada nazivan ustašom, a Udruženje ratnih vojnih invalida Zrenjanina su stupili u štrajku glađu i tražili Martonovu smenu. Njima se pridružila i koalicija od 46 Udruženja izbeglica. 
Pre nekoliko dana, predsednik Srbije i predsednica Hrvatske su se dogovorili da će se bivšim logorašima srpskih logora omogućiti odlazak ove godine u Stajićevo da u miru i dostojanstveno polože vence i prisete se teških trenutaka iz ranijih perioda. 

U izjavi za portal Balkan Insight, Aleksandar Marton je naglasio da je sada 21.vek i da očekuje da je, najzad, sazreo stav da se žrtve moraju poštovati. Dodao je da Liga socijaldemokrata Vojvodine već 25 godina govori o potrebi dobrosusedskih odnosa i ideji pomirenja, jer je samo to preduzlov za napredak.

(BILSV, 04.07.2017)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook