Mi smo pravi autonomaši

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 03. 02. 2012. | Komentara: 0

Mi smo pravi autonomaši

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine na sutrašnjem stranačkom kongresu u Zrenjaninu promovisaće kandidate za čelne pozicije u Pokrajini i nekoliko vojvođanskih gradova koji bi mogli ući u izbornu trku ovog proleća, najavila je portparolka LSV Aleksandra Jerkov.

Jerkov

Ona je u intervjuu za „Dnevnik" kazala da ne isključuje mogućnost da LSV lidera stranke Nenada Čanka kandiduje za vojvođanskog premijera. Nije želela da se direktno izjasni o tome da li je potpuno izvesna i njena kandidatura za gradonačelnicu Novog Sada, rekavši samo da bi za nju bila velika čast ukoliko bi je stranka za takvu poziciju predložila.

- Mi ćemo na ovom kongresu promovisati ljude za koje verujemo da najbolje mogu voditi i Vojvodinu i nekoliko najvećih gradova u Pokrajini. Osim, toga usvojićemo stranački program koji ćemo ponuditi građanima na ovim izborima - rekla je Aleksandra Jerkov, koja je i narodna poslanica u Skupštini Srbije. Ona je navela i da će se izborni program LSV-a, uz ekonomski deo, temeljiti na zahtevima za zakonodavnu, izvršnu i sudsku autonomiju Vojvodine, definisanje prihoda i imovine Pokrajine, te formiranje vojvođanske policije

Ko će biti ljudi koje LSV sprema za čelne pozicije u APV i vojvođanskim gradovima?
- Predstavićemo ljude koji će biti kandidati na većinskim izborima za poslanike Skupštine Vojvodine, odnosno one koji će u svojim opštinama pokušati da zadobiju povernje sugrađana. Takođe, predstavićemo i prve ljude koji će biti na proporcionalnoj izbornoj listi za pokrajinske izbore, kao i one koje ćemo kandidovati za gradonačelnike većih gradova u Vojvodini. Međutim, proces kandidature ne može sad biti završen jer stranački organi mogu doneti odluku o tome ko će biti kandidat za koje mesto tek nakon raspisivanja izbora. Trenutno se razgovara o mnogim rešenjima, i za nas je veoma važno da su svi u LSV-u spremni da prihvate svaki zadatak koji im stranka bude dala na predstojećim izborima.

Kolika je verovatnoća da vi budete kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada, i da li je izvesno da će se za čelnu poziciju u Zrenjaninu kandidovati zamenik predsednika Lige Bojan Kostreš?
- Nijedna od tih stvari nije izvesna, još razgovaramo o tome. Meni bi lično bila čast da me stranka predloži za takvu funkciju. Meni je Novi Sad glavni grad. A odluke o kandidatima za gradonačelničke funkcije donose naši lokalni odbori. Ima još vremena do raspisivanja izbora. LSV ima kvalitetne ljude u svim gradovima i opštinama Vojvodine i ne sumnjam u to da će i građani umeti da prepoznaju njihov kvalitet. Liga je mnogo puta do sad pokazala da ne odustaje ni onda kad drugi odustanu.

Da li će lider LSV-a Nenad Čanak biti nosilac vaše izborne liste i kandidat za predsedniak Vlade APV?
- Ne vidim zašto LSV ne bi izašao s kandidatom za premijera Vojvodine. Onaj ko se bude prihvatio obaveze da se angažuje na takav način, svakako će biti nosilac liste. Ne isključujem mogućnost da to bude predsednik Lige Nenad Čanak.

A šta će biti ključne tačke izbornog programa LSV-a za Vojvodinu?
- LSV nikako neće odustati od zahteva za utvrđivanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti APV, te definisanja imovine i izvornih prihoda Pokrajine. Za to ćemo još jednom zatražiti podršku građana. Tema na narednim izborima, a i našeg starnačkog kongresa, svakako će biti i teška ekonomska situacija u kojoj su građani. Uz to, činjenica je i da je bezbednosna situcija u Vojvodini izuzetno loša, pre svega u gradovima, što opravdava i naše stalne zahteve da se formira policijska uprava za Vojvodinu. Takođe, tema kojom ćemo se intenzivnije baviti je i poljoprivreda, koja je jedan od osnovnih izvora prihoda velikog broja građana Vojvodine. Oko tih tema ćemo koncentrisati našu kampanju i ponuditi rešenja.

Kako u tom kontekstu vidite ocene aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića da treba razmišljati o formiranju lokalne policije?
- Nama je drago što se gradonačelnik Novog Sada setio da podrži takav predlog LSV-a. Očigledno je bezbednosna situacija u gradu došla dotle da je ovakvo stanje neodrživo i za građane izuzetno problematično. To što Novi Sad nema nikakve nadležnosti u oblasti policije, niti ih je do sad tražio, uzrok je što danas imamo tolike redove i gužve za izradu ličnih isprava, kao i sve češće incidente u gradu, koje postojeći broj policajaca i u postojećoj organizaciji ne može da reši. Zato LSV već godinama insistira na tome i svaka pomoć u toj borbi je dobrodošla, pa makar i s kašnjenjem od nekoliko godina.

Kakve poruke spremate koalicionim partnerima i protivnicima, a koje su najavljene za sutrašnji kongres?
- LSV želi da poruči svim političkim akterima, i partnerima i protivnicima, da izlazimo s vrlo jasnim, iskrenim, jednostavnim i nedvosmislenim programom, kojim kažemo: Mi smo autonomaši. Mi smo pravi autnomaši, a pitanje za njih je koliko daleko su sami spremni da idu u zaštiti interesa građana Vojvodine i da li se ovaj put mogu obavezati na to da ne dolaze u Vojvodinu samo po glasove. Jer, mi smatramo da se Vojvodina voli i kad nisu izbori. A kod njih to ne vidimo.

Da li je realno očekivati ustavne promene nakon ovih izbora, s obzirom i na takve najave predsednice republičkog parlamenta?
- Opet se pokazuje da je Liga bila u pravu i da se sad javljaju oni koji podržavaju naš stav da su ustavne promene neophodne. Jedino što nedostaje kod onih koji su pre pet godina promovisali ovaj ustav jeste priznanje građanima da li su bili neiskreni tada kad su ga podržavali ili sad kad traže njegovu izmenu. Da je tad više stranaka stalo na stranu LSV-a i LDP-a, koje su jedine bile protiv ovog ustava, dobili bismo mnogo kvalitetniji Ustav i danas to ni ne bi bilo tema.

Ostaje li LSV pri odluci da na pokrajinskim izborima nastupi samostalno, a na republičkim u koaliciji s DS-om?
- U većini slučajeva i naši lokalni odbori su već doneli odluke da i na lokalne izbore izlaze samostalno. Takođe, samostalno ćemo nastupiti i na pokrajinskim izborima, pošto ne vidimo nijednu stranku s kojom bismo mogli deliti svoj program kad je u pitanju položaj Vojvodine u okviru Republike Srbije. A na republičke izbore ćemo izaći u onoj koaliciji koja može pobediti Srpsku naprednu stranku.

(BILSV, 03.02.2012.)




Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.
Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Saopštenja | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Zbog velikih nepravilnosti, izbore ponoviti u celoj Srbiji

Protesti protiv izborne krađe, koji su u ponedeljak započeli u Beogradu, u potpunosti su opravdani i mi, Vojvođani, ih podržavamo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook