Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 03. 07. 2018. | Komentara: 0

Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

Novi Sad, 03. juli 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministra energetike Republike Srbije Aleksandra Antića, da li je i šta je tačno preduzeo u vezi sa činjenicom da naši građani, koji imaju maltene najniže plate u Evropi, ujedno plaćaju gotovo najskuplje gorivo.

LSV

To je, podsetimo, pre skoro mesec dana bio i razlog za proteste i blokade saobraćaja. Ipak, konkretni potezi vlasti, a pre svega ministra Antića - nisu uočeni.

Zato još jednom pozivamo Vladu Republike Srbije, a naročito ministra Aleksandra Antića i njegovog kolegu, ministra finansija Sinšu Malog, da odmah iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize na gorivo.

Simbolično pojeftinjenje goriva za 90 para po litri nije i ne može biti nikakva zamena za to da vlast ne smanji svoja zahvatanja koja prelaze pedeset odsto od svake litre goriva.

Neophodno je i hitno promeniti Zakon o akcizama. Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od bezina?

I sta će recimo preduzeti, u slučaju da cena goriva nastavi da raste na svetskom tržištu?

Isto tako, krajnje je vreme da ministar Antić prestane da na račun naših građana štedi novac NIS Gaspromnjeftu i da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma.

Podsećamo ministra Antića da je NIS, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno oko 200 miliona evra. Građani i građanke Republike Srbije imaju pravo da znaju zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva - vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi?

Jesu li to iskreni bratski i partnerski odnosi? Mogu li ruski partneri i braća da se odreknu  bar dela zarade od naše nafte?

Očekujemo da ministru neće biti potrebno još mesec dana da jasno i glasno odgovori na ova pitanja.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook