Ministre, dokle se stiglo sa pronalaženjem opasnog otpada?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 01. 04. 2019. | Komentara: 0

Ministre, dokle se stiglo sa pronalaženjem opasnog otpada?

Novi Sad, 01. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra za zaštitu životne sredine Republike Srbije Gorana Trivana da povede širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima se krije opasan otpad. Ako na teritoriji Republike Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, kao što je procenjivao i sam ministar, onda je do sada otkriveno tek nesto vise od pedesetog dela te količine.

LSV

Nakon otkrića preko 1.800 tona pre više od godinu dana u Novom Sadu, oko tri stotine tona u Pančevu, Alibunaru i Bavaništu, velike jame u blizini Sombora, kao i nekoliko lokacija u Obrenovcu, uključujući i onih 25 tona u Vukićevici, pet tona letos u Kikindi, te još 100 u Loznici pre tri meseca, javnost već dugo nije obaveštena o otkriću neke nove lokacije sa opasnim otpadom. 

I jeste, dobra je vest da je u decembru iz FAK Loznica uklonjeno i adekvatno zbrinuto 100 tona nelegalno odloženog opasnog otpada, a zatim i oko 260 tona iz Pančeva, 44 iz Alibunara i 22 iz Bavaništa. Ali, to nije i ne sme biti opravdanje za izostanak rezultata u otkrivanju svih onih lokacija na kojima se nelegalno odložen opasan otpad i dalje nalazi.

Umesto da čeka na to da BIA otkrije te lokacije, ministar Trivan bi morao da povede što širu akciju u kojoj će danonoćno biti angažovani svi raspoloživi kapaciteti njegovog i srodnih ministarstava i inspekcija.

Takođe, veliku armiju stručnjaka može pronaći na fakultetima, ali i pokrajinskoj i lokalnoj vlasti. Sve njih bi u to trebalo da uključi. 

Dokle god sve lokacije ne budu otkrivene, životnoj sredini i građanima naše zemlje preti ekološka katastrofa. 
Sa svakim izgubljenim danom, rizik je sve veći.

Predsednica 
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook