Ministre, recite istinu o Turskom toku!

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Ministre, recite istinu o Turskom toku!

Novi Sad, 21. maj 2019 - Budući da se izgradnja kraka gasovoda „Turski tok“ od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom već zahuktala i da u Luku Novi Sad stižu cevi, dok se na nekim lokacijama u zemlji one već i postavljaju, krajnje je vreme da ministar energetike Aleksandar Antić obavesti javnost o tome šta se tačno radi, kako se radi i pod kojim uslovima.

LSV
 
Ako ostavimo po strani njegove nedavne izjave o tome da ćemo postati važni na gasnoj mapi i da će taj projekat obezbediti punu energetsku stabilnost zemlje, bilo bi značajno da za početak zvanično kaže kakav je stav Evropske unije po pitanju ovog kraka.
 
Ako Evropska unija ne dozvoljava da vlasnik gasa bude i vlasnik gasovoda, može li Srbija biti vlasnik gasovoda? Šta se čini da tako bude? Ili bi se moglo dogoditi da to bude neka strana kompanija?
 
Šta je garancija da nam se neće ponoviti situacija sa „Južnim tokom“ i da, nakon  puno našeg potrošenog novca i velike pompe, od svega ostanu dve zavarene cevi i neispunjeno obećanje?
 
Da li je tačno da će, umesto nekada planiranih 200 miliona godišnje, prihod od tranzitnih taksi na ovaj krak „Turskog toka“ biti četiri puta manji? Koliko će procenata tog prihoda pripasti našoj zemlji? Koliko će nam godina trebati da od tog novca otplatimo ovu investiciju i kada možemo očekivati da počnemo da od nje zarađujemo?
 
Srbija je od 2000. do 2004. godine gas kupovala bez posrednika. Hoćemo li ponovo moći da kupujemo gas direktno od „Gasproma“? Ili će opet biti posrednika u toj kupovini? Hoće li to opet biti „Jugorosgas“? Koliku ćemo proviziju platiti?
 
Ponoviću - ako nam kojim slučajem ruski partneri samo omogućavaju da se priključimo na gas, koji, pritom, ne kupujemo direktno od njih nego plaćamo proviziju preduzeću u kojem su većinski vlasnici, a gasovod gradi firma u kojem oni, takođe, imaju 51 odsto vlasništva i još može da se desi da neka strana kompanija umesto nas zarađuje na transportu kroz našu zemlju - to treba tako i reći.
 
Nakon toga, očekujemo i da se jasno kaže da li predstavnici ove države čine bilo šta da izbore bolje uslove. Ili ćute i interes svojih građana podređuju interesu Ruske Federacije.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan KostrešSaopštenja | Ponedeljak, 16. 09. 2019. | Komentara: 0

Šta će država preduzeti protiv Srbske časti?

Vikend je prošao a javnost u Republici Srbiji nije dobila odgovor na pitanje odakle pravo izvesnoj, očito paravojnoj organizaciji, da nekome uđe u kuću i uzima pravdu u svoje ruke. Šta su nadležni državni organi konkretno preduzeli u vezi sa akcijom „Srbske časti“,  kao i snimka u kojem oni maloletnika u njegovoj kući u Nišu obaveštavaju da mu oduzimaju konja, uz obrazloženje da ga je tukao?
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2019. | Komentara: 0

Zaboravite tim za spas sela, rešenje je u prestanku centralizacije i beogradizacije

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da prestane sa neozbiljnim pristupom rešavanju problema seoskih sredina. Pre tri meseca je formiran Nacionalni tim za preporod sela. Dirigentska palica ovog tima predata je ministru zaduženom za regionalni razvoj Milanu Krkobabiću. LSV je i ranije isticala da u radu ministra Krkobabića nema ni regiona ni razvoja, a jasno je da nema ni sela. 
Saopštenja | Subota, 14. 09. 2019. | Komentara: 0

Nekada nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a mi se bavimo identitetskim pismom

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo kulture i informisanja da se posveti osnaživanju jezičke kulture i potiskivanju jezika mržnje i anticivilizacijskog narativa, koji je veoma prisutan u našim medijima, ali i celokupnom društvu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook