Ministre, šta je sa obećanom pomoći poljoprivrednicima?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 14. 11. 2017. | Komentara: 0

Ministre, šta je sa obećanom pomoći poljoprivrednicima?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da li će i kada olakšati život poljoprivrednicima. Ona je, koristeći instituciju poslaničkih pitanja, na početku današnjeg zasedanja Skupštine Srbije, zatražila i informacije u vezi sa restitucijom od premijerke Ane Brnabić, kao i od ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović.

LSV
 
Umesto olakšica, stižu veći porezi
 
Papuga je podsetila da je Nedimović obećao da će se ublažiti posledice i suše i svega što se dešavalo u ovoj poljoprivrednoj godini. Kako je rekla, umesto obećanog jeftinog dizela i nekih povlastica u jesenjoj setvi, ništa se nije desilo.
 
- Paori, poljoprivrednici nisu oslobođeni poreza, niti ičega, nego na naplatu stižu samo veći porezi od prologodišnjih. Olakšica nema, nema ni olakšica u PIO doprinosima, niti su ukinute, na neki način, naknade za odvodnjavanje, pa pitam ministra Nedimovića da li će i kada će olakšati život poljoprivrednicima – navela je poslanica LSV.
 
Ona je naglasila da je Vlada Srbije najavila, a Agencija za restituciju obećala da će pomoći da do kraja ove godine budu usvojene izmene Zakona o obeštećenju.
 
Šta je sa restitucijom zemljišta građana?
 
- Oko 100.000 građana podnelo je zahteve da dobiju rešenja, ali na njih i dalje čekaju i ne znaju šta se sa njihovim rešenjima dešava i dokle će postupak vraćanja oduzete imovine da traje. Pitam Brnabić da li je gotov predlog izmena Zakona o vraćanju oduzetog zemljišta, imovine, da li će u njemu biti supstitucije i kada će stići na dnevni red. Pitam i kada se poslednji put sastala Komisija za izmenu tog zakona. Da li je Vlada razmatrala zajednički predlog, a taj predlog je od 15. avgusta 2011. godine, koji predviđa da građani mogu da ostvare pravo na vraćanje nepravedno oduzete imovine pod istim uslovima kao i što je imovina vraćena i crkvama? Jer, po Ustavu Republike Srbije, svi građani su ravnopravni. Zašto je crkvi vraćeno sve i pripremana je supstitucija, a građanima i nekim verskim zajednicama – ne? – upitala je Olena Papuga.
 
Poslanica Lige je naglasila i da je Zakon o opštem upravnom postupku propisao da se građanima mora omogućiti pristup organima, radi ostvarenja Ustavom garantovanih prava i upitala zašto se Agencija za restituciju ponaša kao da nije deo tog poretka, pa odbija, odbacuje i protivzakonito ćuti na zahteve građana pune tri-četiri godine. Kako je dodala, građani, kad dobiju jedno rešenje, nemaju više pravo da se žale.
 
- Republički geodetski zavod, katastar za nepokretnosti ključan je za sprovođenje vladavine prava i zaštite privatne sredine u postupku restitucije. Pitam ministarku Zoranu Mihajlović u kojoj fazi je predlog izmena i dopuna Zakona o državnom premeru i katastru, jer mnogi zainteresovani građani ostali su bez vlasničkih podataka o sopstvenoj imovini pa im je na taj način onemogućeno da učestvuju u vraćanju svoje imovine. Pitam ministarku Nelu Kuburović kada i u kom pravcu, po pitanju privatnog vlasništva, su predviđene izmene i dopune Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti – navela je Olena Papuga u svojim pitanjima članovima Vlade Srbije.
 
(BILSV, 14.11.2017)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook