Ministre, zašto je gorivo skuplje ako je nafta pojeftinila?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 16. 08. 2018. | Komentara: 0

Ministre, zašto je gorivo skuplje ako je nafta pojeftinila?

Novi Sad, 16. avgust 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije, a pre svega ministra energetike Aleksandra Antića da javnosti saopšte kako je moguće da je sirova nafta na svetskom tržištu pojeftinila, da je dinar stabilan, a da je cena goriva na našim pumpama ovih dana porasla?

LSV

Kako je moguće da u tim uslovima benzin bude skuplji za dinar ili dva, dizel za dinar i po po litru, a na sve to - ministar ćuti?

Tokom godinu dana, benzin je poskupeo za više od 12, a dizel više od 16 dinara. Pre dva meseca, građani su protestvovali i blokirali saobraćaj zbog činjenice da imaju maltene najniže plate u Evropi, a plaćaju gotovo najskuplje gorivo.

Ministar Antić je 5.juna izjavio da se "nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji" i da "ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere".

Ne samo da nije učinio ništa, nego se dogodilo upravo suprotno. Šta bi tek bilo da cena nafte na svetskom tržištu raste?

Budući da preko pedeset odsto od svake litre goriva čine zahvatanja države, pozivamo ministra Antića i njegovog kolegu, ministra finasija Sinišu Malog da javnosti saopšte kada misle da iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize za gorivo.
I kada misle da promene Zakon o akcizama? Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od bezina?

Isto tako, građani i građanke Republike Srbije imaju pravo da znaju zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva - vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi od svega tri odsto.

Podsećamo ministra Antića da je NIS, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno oko 200 miliona evra.
Tom uspehu je svakako doprinelo to što je NIS najveći veleprodavac kod nas i praktično diktira cene i za druge učesnike na tržištu u veleprodaji i maloprodaji, a na teret potrošača. 

Krajnje je vreme da Vlada Republike Srbije, a pre svega ministar Antić prestane da na račun naših građana štedi novac NIS Gaspromnjeftu i da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook