Ministri da odgovore: kada će gorivo prestati da poskupljuje?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 09. 2018. | Komentara: 0

Ministri da odgovore: kada će gorivo prestati da poskupljuje?

Novi Sad, 17. septembar 2018 - LSV poziva Vladu Republike Srbije, a pre svega ministre energetike i finansija Aleksandra Antića i Sinišu Malog, da javnosti saopšte kada će gorivo u Srbiji prestati da poskupljuje i šta tačno čine da bi ono pojeftinilo?

LSV

Tokom godinu dana, benzin je poskupeo za više od 12, a dizel više od 16 dinara, a vlast uporno ćuti.

Kako je i dokle će biti moguće da sirova nafta u svetu pojeftini, da je dinar stabilan, a da cena goriva raste?

Pre tri meseca, kada su se građani pobunili zbog toga što imaju maltene najniže plate u Evropi a plaćaju gotovo najskuplje gorivo, ministar Antić je izjavio da se "nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji" i poručio da "ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere".

Nije učinio ništa.

Naprotiv, od tada je gorivo već drugi put poskupelo. Prošli put između dinar i dva u avgustu i sada, prošle nedelje, oko pola dinara.

Šta bi tek bilo da cena goriva u svetu raste?

Zahvatanja države, od svake litre goriva čine preko pedeset odsto. Pitanje za vladu, a naročito ministre Antića i Malog jeste - kada nameravaju da ta zahvatanja umanje?

Takođe, dužni su da građanima objasne i zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS Gaspromnjeft, kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva - vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi od svega tri odsto.

Podsetimo, ta kompanija je prošlu godina završila sa 200 miliona evra većom neto dobiti u odosu na 2016, a tom uspehu je svakako doprinelo to što je NIS najveći veleprodavac kod nas i praktično diktira cene i za druge učesnike na tržištu u veleprodaji i maloprodaji, na teret potrošača.

Pozivamo vlast da redefiniše Energetski sporazum i da i na taj način zaštiti i pomogne svoje građane.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook