Miroviću, više od 650 hiljada Vojvođana pije vodu sa arsenom!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 03. 12. 2018. | Komentara: 0

Miroviću, više od 650 hiljada Vojvođana pije vodu sa arsenom!

Novi Sad, 03. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva pokrajinskog premijera Igora Mirovića da, ako je završio sa obeležavanjem događaja iz 1918. godine, javnosti saopšti da li i šta tačno on i njegovi saradnici preduzimaju u vezi sa činjenicom da više od 650 hiljada građana Vojvodine u 2018. godini pije vodu sa arsenom.

LSV

Mediji su na to upozoravali i pre nekoliko dana, a u martu su objavili da je najgore stanje u Novom Bečeju. U tom mestu je tada navodno izmerena koncentracija arsena bila 27 puta veća od maksimalno dozvoljene, a u Zrenjaninu 19 puta veća.

Naredno pitanje na koje bi Mirović trebalo da odgovori jeste i da li je tačno da je koncentracija arsena u subotičkoj vodi za piće, uprkos postojanju pogona za preradu, deset puta veća od dozvoljene.

Da li Vlada Vojvodine ima nameru da građanima ukaže na štetnost arsena u vodi za piće? I, kakvo je tačno stanje u manjim mestima širom Vojvodine, naročito u Banatu?  

Na sve ovo, Mirović mesecima ćuti. Isto tako, nisu se oglašavali ni zaposleni u Pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji, iako bi trebalo da bude njihova obaveza da građane, od čijeg poreza primaju plate, obaveste o tome da li je voda koju piju za piće ili nije.  

Istine radi, problem sa vodom za piće u više vojvođanskih mesta nije od juče, ali Mirović posle više od polovine mandata ne može da o njemu ćuti, da se pravi da ne postoji i da čeka da ga neko drugi reši, dok se on bavi događajima od pre jednog veka. 

Krajnje je vreme da se predsednik vojvođanske vlade i njegov kabinet vrate u 2018. godinu i da počnu da se bave pitanjima od kojih zavisi svakodnevni život građana i građanki Vojvodine. 

Arsen u vodi za piće u slavinama preko 650 hiljada građana je odavno morao biti tema  za sastanak Pokrajinske i republičke vlade.
U slučaju da nije obavešten, informaciju o štetnosti arsena i njegovoj prisutnosti u vodi za piće, naročito u Banatu, Mirović bi mogao da zatraži u razgovoru sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom sa kojim je početkom marta uspostavio saradnju kojom se pohvalio u javnosti.

Takođe, pored svega navedenog, bilo bi zanimljivo od pokrajinske vlasti čuti i da li će i kada će tačno biti završeni i kompletirani pogoni za prečišćavanje vode u Kikindi i Novom Bečeju.

Predsednica 
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić
 



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook