Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 12. 10. 2018. | Komentara: 0

Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

Novi Sad, 12. oktobar 2018 - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na svom zasedanju 09. oktobra usvojio je finalni tekst Izveštaja o Srbiji, koji je izvestilac Dejvid Mekalister predstavio 20. juna ove godine. Poslanici su na predstavljeni Izveštaj podneli 239 amandmana, što je znatno manji broj od prošlogodišnjeg.

LSV

Dok je većina amandmana konstruktivne prirode, ističu se oni koji su izuzetno kritični prema trenutnom stanju u državi. Ineteresantna je činjenica da je autor većine ovih amandmana poslanik Evropske narodne partije (EPP), čija je članica, takođe, Srpska naprednka stranka. On ističe da su neophodne reforme u oblasti nezavisnog pravosuđa, borbe protiv korupcije, kriminala i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Izražava veliku brigu po pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, kao i transparentnosti izbornog procesa. U jednom od svojih amandmana poslanik EPP poziva Srbiju da ubrza implementaciju nacionalne antikorupcijske strategije i sprovođenje njenog akcionog plana. Posebno se obazire na kontraverzne događaje u Beogradu koji se tiču ilegalnog rušenja privatnih objekata u Savamali.

Podrška politici SNS-a ove godine dolazi od poslanika ultradesničarske političke partije Evropa nacija i slobode (ENF), koja je prepoznata kao izrazito nacionalistička i evroskeptična. Oni Republiku Kosovo nazivaju mafijaškim entitetom i podsećaju da pet država članica EU, kao i dve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne priznaju nezavisnost Kosova.

Dok većina poslanika ponovo ističe da kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije, te da je neophodno zadržati i unaprediti njenu autonomiju i ubrzati donošenje Zakona o finansiranju, poslanici ENF smatraju da je status Vojvodine isključivo unutrašnje pitanje Republike Srbije, što se kosi sa kohezionom politikom EU.

Glasanje o usvajanju izveštaja očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta 28. i 29. novembra. Liga socijaldemokrata Vojvodine će svoje mišljenje o Izveštaju izložiti poslanicima Evropske Slobodne Alijanse (EFA), koji će glasati u Evropskom parlamentu.

Dejana Đurđević
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook