Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 12. 10. 2018. | Komentara: 0

Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

Novi Sad, 12. oktobar 2018 - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na svom zasedanju 09. oktobra usvojio je finalni tekst Izveštaja o Srbiji, koji je izvestilac Dejvid Mekalister predstavio 20. juna ove godine. Poslanici su na predstavljeni Izveštaj podneli 239 amandmana, što je znatno manji broj od prošlogodišnjeg.

LSV

Dok je većina amandmana konstruktivne prirode, ističu se oni koji su izuzetno kritični prema trenutnom stanju u državi. Ineteresantna je činjenica da je autor većine ovih amandmana poslanik Evropske narodne partije (EPP), čija je članica, takođe, Srpska naprednka stranka. On ističe da su neophodne reforme u oblasti nezavisnog pravosuđa, borbe protiv korupcije, kriminala i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Izražava veliku brigu po pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, kao i transparentnosti izbornog procesa. U jednom od svojih amandmana poslanik EPP poziva Srbiju da ubrza implementaciju nacionalne antikorupcijske strategije i sprovođenje njenog akcionog plana. Posebno se obazire na kontraverzne događaje u Beogradu koji se tiču ilegalnog rušenja privatnih objekata u Savamali.

Podrška politici SNS-a ove godine dolazi od poslanika ultradesničarske političke partije Evropa nacija i slobode (ENF), koja je prepoznata kao izrazito nacionalistička i evroskeptična. Oni Republiku Kosovo nazivaju mafijaškim entitetom i podsećaju da pet država članica EU, kao i dve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne priznaju nezavisnost Kosova.

Dok većina poslanika ponovo ističe da kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije, te da je neophodno zadržati i unaprediti njenu autonomiju i ubrzati donošenje Zakona o finansiranju, poslanici ENF smatraju da je status Vojvodine isključivo unutrašnje pitanje Republike Srbije, što se kosi sa kohezionom politikom EU.

Glasanje o usvajanju izveštaja očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta 28. i 29. novembra. Liga socijaldemokrata Vojvodine će svoje mišljenje o Izveštaju izložiti poslanicima Evropske Slobodne Alijanse (EFA), koji će glasati u Evropskom parlamentu.

Dejana Đurđević
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 




Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook