Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 21. 04. 2019. | Komentara: 0

Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

Novi Sad, 21. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je svaka vest o ekonomskom oporavku Srbije dobra, ali treba istaći da se najveći deo takvih novosti odnosi samo na teritoriju grada Beograda. 

LSV

Američka agencija „Mudi“ objavila je da Beograd ima povećani kapacitet samofinansiranja, kao i poboljšanu poziciju likvidnosti.Ovakve vesti zasenjene su veoma lošim stanjem u ostalim krajevima zemlje. U svim regionima, izvan glavnog grada, beleži se drastična depopulacija. Sela su pusta, a slična sudbina zadesila je i mnoga gradska i opštinska središta. 

Dok se male sredine gase, očito je da se u glavnom radu sprovode brojni investicioni poduhvati, koji često koštaju više od godišnjih budžeta nekoliko opština zajedno. Poslednji primer je „beogradska gondola“, čija vrednost izgradnje dostiže ukupne godišnje iznose budžeta Žitišta, Plandišta i Nove Crnje.

LSV smatra da vesti o poboljšanom kreditnom rejtingu Beograda čude, posebno kada se zna da je u poslednjih desetak meseci Vlada Srbije, iz svoje budžetske rezerve, glavnom gradu uplatila najmanje sedam miliona evra, ili više od 800 miliona dinara.

Nažalost, i pored drastične razlike u kvalitetu života ostatka Srbije u odnosu na Beograd, državna vlast i dalje nesrazmerno pomaže centar naše države. 

Centralizacija guši Srbiju, a  jedan od njenih najbezobraznijih izraza je beogradizacija. 

LSV traži hitne sistemske promene! Insistiramo na donošenju novog Ustava i zakona koji će omogućiti ravnomerni regionalni razvoj. 

Pozivamo sve aktere na političkoj sceni Srbije da postignu konsenzus oko jednog pitanja, a to je da Beograd nije jedini grad u zemlji.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook