Na Balkanu granice ne treba menjati, nego ukidati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 19. 11. 2011. | Komentara: 0

Na Balkanu granice ne treba menjati, nego ukidati

NOVI SAD - Važno je setiti se dana kada je pre dvadeset godina JNA ušla u Vukovar, zato što taj dan simboliše, verovatno, jedan od najsramnijih perioda na ovim prostorima ikada - rekao je gostujući u sinoćnjoj emisiji Oko na Radio-televiziji Srbije predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.


On je povodom jučerašnje godišnjice ulaska JNA u Vukovar 1991. godine, rekao da su „jedno bezumno razaranje i užasavajuće divljanje koje je karakterisalo to vreme", krunisani uništenjem Vukovara. Na pitanje kako se tada rat u Istočnoj Slavoniji odrazio na Vojvodinu, Čanak je podsetio na jednu rečenicu koju je davno napisao, a koju je nedavno pročitao i ponovo se zgrozio:

- To su bile godine kada se rečna riba nizvodno od Vukovara više nije jela - rekao je predsednik LSV.

Miloševićizgubio Kosovo

Čanak je razjasnio i izjavu koja se pojavila u medijima da podržava politiku Vlade prema Kosovu. On je objasnio da je reč o nesporazumu i da je on uvek govorio da je njegov stav o Kosovu da "moramo da se držimo Ustava".

- Po Ustavu bi trebalo da se jednostavno sva sredstva pravne države - vojska policija ili već ko, pošalju na Kosovo da se suzbije pobuna na delu teritorije. Pošto to ne može da se uradi, jer je Kosovo jednostavno izgubljeno ratom koji je Slobodan Milošević izgubio, priznato bez ikakvih većih trzavica za vreme Vlade Koštunice dr Vojislava, sada treba naći nekakvo političko rešenje za uspostavu dobrosusedskih odnosa - rekao je Čanak. A o samoj izjavi, koja se pojavila u medijima, predsednik LSV je rekao da je ona data na pitanje šta on misli da Vlada Republike Srbije treba da uradi.

- To je nešto sasvim drugo i nema veze sa tim šta ja mislim. Vlada, koja bi 3-4 meseca pred izbore najednaput napravila zaokret od 90 stepeni od svoje politike, koju je do sada dosta konzistetntno vodila, dovela bi sebe u poziciju da se građani i svi politički faktori zapitaju da li je bila u pravu do sada ili od sada - rekao je Čanak i ocenio da je najgore za jednu vladu je da je nedosledna.

- U tom smislu, ako se do sada insistiralo na ovom putu, treba sa njim i završtiti svoj mandat a onda videti da sledeća vlada preduzme neke druge korake ako misli da su bolji - rekao je Čanak, dodajući da je to bio njegov savet Vladi kako da se postavi, a ne njegovo lično mišljenje.

Granice treba ukidati

O tome da li je LSV blizu dokumenta Preokret, koji povodom politike prema Kosovu prethodnih nedelja zastupaju LDP i SPO, Čanak je rekao da je to papir koji nema nikakvu organizacionu formu, ni integrativno rešenje. Na insistiranje voditelja da ipak kaže gde je on najbliže u svojim stavovima, predsednik LSV je odgovorio:

- Najbliži sam rešenjima koja nudi LSV već 20 godina, a to je da se na Balkanu granice ne trebaju menjati, nego ukidati. Čanak je rekao i da je sve ono što se dešava na Kosovu i veliki problem Vojvodine, „jer kako nešto počne da se događa na Kosovu mi imamo eskalaciju nacionalističkih i ekstremističkih događanja i u Vojvodini".

On je podsetio da je 17. marta 2004. godine, nakon nereda na Kosovu, paljena vojvođanska zastava te da su razbijani izlozi radnji građana albanske nacionalnosti. Čanak je ocenio da se uvek kada na Kosovu počnu nekakve tenzije, povampire razni ekstremisti od Obraza, Dveri, Naši 1389, do Pokreta 64 županije, i krenu da budu veliki zaštitnici.

- Od te njihove zaštite mi imamo ugroženu bezbednost građana, mi imamo decu koja ne smeju da se normalno kreću po ulicama, da se druže, imamo da ljudima razbijaju lokale i automobile zato što neko vikne „eno šiptarski auto" - upozorio je Čanak.

Vlada je imala rezultate

Predsednik LSV je rekao i da će Liga na predstojećim izborima najverovatnije nastupiti zajedno sa Demokratskom strankom.

- Verovatno ćemo ići na sličnoj listi kao što je bila lista Za Evropsku Srbiju - rekao on je i dodao da smatra da je aktuelna vlada uprkos manjkavostima postigla rezultate.

- Ne volim da se zaboravi da su i Karadžić i Mladić i Hadžić u Hagu,da ne spominjemo ostale, da su beli šengen i crveni pasoš na snazi već nekoliko godina, što je za nas u Vojvodini izuzetno važno, i da je usvojeno, ako me sećanje dobro služi, 177 zakona koji nas približavaju Evropskoj uniji - rekao je on. Predsednik LSV je dodao i da veruje da će Srbija 9. decembra na samitu Evropske unije dobiti status kandidata za članstvo u Uniji. On je ponovio i da LSV podržava ovu Vladu Srbije, „jer bi svaka druga bila gora".

- S druge strane smo mogli da imamo vladu u kojoj bi bio Nikolić, komunalni radnik, Tomislav, Koštunica dr Vojislav, Ilić mr Velimir, Vučić Aleksandar i naravno Ivica Dačić. Pa sad, šta je opcija? Onda uzmeš samo Ivicu Dačića - naveo je on. Čanak je ipak podsetio da Liga insistira na lustraciji.

- Mora se platiti za prošlost da bi se okrenuli budućnosti. U suprotnom poistovetićemo dželate i žrtve devedesetih - rekao je on. Na pitanje da li mrzi Ruse, Čanak je rekao da nikoga ne mrzi i da njegovi stavovi nemaju veze sa jednom moćnom zemljom, nego sa nasleđenim konceptom imperijalne politike koja govori kroz pojedine ljude.

Vojvodini dati njenih 7%

Na pitanje voditelja da li očekuje da će donošenje budžeta biti ozbiljniji test za Vladu Srbije i da li bi to moglo da ubrza raspisivanje izbora, Čanak je rekao da ne veruje da će biti na budžetu problema.

- Mi u budžetu ne tražimo ništa. A jedino što se za AP Vojvodinu traži je da se ispoštuje Ustavna odredba o veličini budžeta AP Vojvodine od 7% budžeta Srbije i to po Ustavu protiv koga je LSV, sa našim prijateljem iz LDP-a, demonstrirala ispred Skupštine Srbije kad je usvajan - rekao je on.

- Dakle ne možete mene optuživati da sam nešto veliki fan tog Ustava. I upravo zbog toga očekujem da se Ustav poštuje barem u toj meri da tih 7% bude isplaćeno Vojvodini, ništa drugo - rekao je predsednik LSV.

(BILSV, 19.11.2011.)




Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook