Na delu je puzajući državni udar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 27. 01. 2012. | Komentara: 0

Na delu je puzajući državni udar

BEOGRAD – U Srbiji je trenutno na delu puzajući državni udar koji treba da dovede do nestabilnosti u kojoj bi se na izborima ponudila čvrsta ruka, koja bi nakon toga izašla u susret ruskim aspiracijama za kupovinu EPS-a i Telekoma, kako bi kroz NIS, EPS i Telekom mogli da zagospodare Srbijom i potpuno obesmisle demokratski život u njoj, ocenio je sinoć lider LSV Nenad Čanak.

Nenad Canak

Gostujući u emisiji „Između dve vatre“ na TV B92, u kojoj je bilo reči o nedavnom huliganskom nasilju prema navijačima rukometne reprezentacije Hrvatske, Čanak je podsetio da već 10 godina upozorava na fašizaciju Srbije.
– Od 2002 godine govorim o klerofašizmu u Srbiji i o tome da navijačke grupe, naročito pojedinih klubova kao što su Crvena zvezda, Partizan i Rad, u najvećem delu služe tome da bi se pravile paravojske koje će za korist i u interesu svojih gospodara, koji im omogućavaju da rade to što rade, da se obračunavaju sa neistomišljenicima – istakao je on.

Klasična sačekuša

Lider LSV je upozorio da se preksinoć u Novom Sadu dogodila klasična sačekuša hrvatskih navijača, uključujući preprečavanje puta koloni vozilima, nakon čega je usledio napad iz mraka, navodeći da je razlika između tog napada i masovnog ubistva samo u tome što su umesto vatrenog oružja korišćene kamenice i sekire.
– To je organizovano na takav način da se iza toga vidi jasna vojna strategija i struktura – upozorio je on. Čanak je ocenio i da današnja odluka Apelacionog suda u Beigradu da se prepolove kazne ubicama Brisa Tatona, nije ništa drugo nego „sokoljenje“ svih onih koji nameravaju da naprave sledeći zločin i sledeći masakr. Upozorio je i da se na Fejsbuk stranicama tih grupacija sa ogromnom radošću prikazuju fotografije krsta napravljenog od otkinutihg registarskih tablica sa hrvatskih automobila.
– Te otkinute tablice nisu ništa drugo, nego iste one table ubijenih vukovarskih ulica koje su bile okačene na tenkove koji su išli beogradskim mostovima, a oduševljeni građani bacali cveće na njih. E, to je to isto i to će isto da nas košta. I zbog ovih tablica će Srbija, na ovaj ili onaj način ponovo da bude bombardovana. Ko to ne razume, ništa ne razume – istakao je Čanak.

Novi Sad kao poligon

Nenad Čanak je upozorio i da se od 2003. godine, svakih par godina Novi Sad razbija i sramoti, podsećajući na nerede koji su se dogodili 2003. godine nakon hapšenja Veselina Šljivančanina, pa 2004. zbog događaja na Kosovu, sve do prošlogodišnjih incidenata zbog hapšenja Ratka Mladića, kada se dogodio pokušaj prekidanja Sterijinog pozorja i novo vandalizovanje Novog Sada.
– Kad god se počnu događati stvari u kojima treba da se napravi neka cirkusijada u ovoj zemlji, lakše je to organizovati u Novom Sadu nego u Beogradu. A mi nikako da imamo neko procesuiranje tih koji su to uradili – rekao je Čanak. On je odbacio tezu da svo zlo dolazi iz Beograda, ističući da je za sve zapravo kriv centralizam i vođe navijačkih grupa iz Beograda koje organizuju incidente po Novom Sadu. Čanak je naveo da se ovi incidenti ne bi događali kada bi Novi Sad imao svoju policiju, upozoriši istovremeno da novosadska policija već dve godine, zbog političkih prepucavanja nema načelnika.
– Sve ovo što se događa na ulicama je posledica odsustva lustracije. Došli smo sada do toga da nam se sve što nismo uradili pre 11 godina obija o glavu. I obijaće nam se o glavu stalno – naveo je Čanak.

Neviđeni skandal na Raciji

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je upozorio da se prilikom obeležavanja 70. godina Novosadske racije dogodio neviđen skandal - ponašanje Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve prema gradskim vlastima. Podsetio je da su se, kada je on bio na čelu Skupštine AP  Vojvodine, odvojeno održavala dva pomena pošto crkveni i građanski nemaju apsolutno nikakve veze.
– Dobar broj onih koji su stradali u Raciji nisu uopšte bili hrišćani. Pa u tom svetlu, po mom mišljenju treba da bude obeležavanje tog strašnog događaja gde su sugrađani, Novosađani, stradali zbog nacionalističkog ekskluziviteta mađarskog fašizma tog vremena. To je ta stvar oko koje se ljudi okupe – naveo je Čanak podsećajući da vladiki Irineju uopšte nije smetao Željko Ražnatović Arkan koji je pre više godina zajedno sa njim u maskirnoj unifromi prisustvovao tom pomenu.
– To je još jedan dokaz do koje mere je ta Eparhija bačka vođena Irinejem Bulovićem samo instrument u rukama čoveka koji je očigledno neuračunljiv – istakao je Čanak.

Poplava neoautonomaša

Odgovarajući na pitanje zbog čega LSV kritikuje Vladu AP Vojvodine, kada sedi u istoj, Čanak je rekao da nema ništa apsurdno u tome što se postavlja pitanje zbog čega se Vojvodina zadužuje za četiri milijarde dinara, dok istovremeno ne traži od Srbije dug od više od šest milijardi, koji joj pripada po Ustavu. Dodao je da se taj problem ne može rešiti sa nivoa Pokrajine, već samo republičke vlade. A komentarišući sve jače optužbe Liberalno demokratske partije na račun LSV, Čanak je toj stranci poručio da se prvo upozna sa situacijom, dodajući da u protekle četiri godine nije video nikakav njihov rad u Vojvodini.
- U Vojvodini ima jedna poslovca koja kaže: Ni najbolji domaćin ne može da zaradi onoliko koliko najprosečniji lopov može da ukrade. Isto tako, Liga socijaldemokrata Vojvodine, koliko god se trudila za 22 godine, ne može da uradi onoliko koliko LDP i URS mogu da obećaju za jedne izbore – naveo je on dodajući da se pred izbore pojavilo mnogo neoautonomaša, neodecentralista i regionalista.
 
(BILSV, 26. 01. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook