Na delu je razvlašćivanje AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 09. 02. 2013. | Komentara: 0

Na delu je razvlašćivanje AP Vojvodine

NOVI SAD – Trenutno je na delu latentno razvlašćivanje AP Vojvodine, koje bi na kraju trebalo da dovede do toga da se postavi pitanje zbog čega uopšte postoji pokrajinska administracija i čime ona upravlja, ocenila je danas portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Čobanu.

LSV

U intervjuu za emisiju „Politbiro“ na Radio televiziji Vojvodine, Čobanuova je istakla da se ekstremnim inicijativama poput zahteva za ukidanjem AP Vojvodine ili njenim osamostaljivanjem, zapravo prikriva proces razvlašćivanja koji bi na kraju trebalo da od AP Vojvodine napravi praznu ljušturu koja ni sebi sama neće moći da služi.
– Kada uzmete Vojvodini njene institucije, kada joj uzmete imovinu, kada joj uzmete velike sisteme, kada joj, na kraju, uzmete zemlju nužno ćete doći do dana kada ćete se pitati: Izvinite, čime vi zapravo upravljate? Šta je vama ostalo da vi administrirate i da upravljate i zbog čega uopšte treba da postoji ta pokrajinska administracija – ukazala je ona.  

Elektrovojvodina kao NIS

Čobanuova je upozorila i da svaki pokušaj smanjenja nadležnosti Vojvodine i svaki pokušaj gušenja njene autonomije nužno šteti i Vojvodini i Republici Srbiji, te da će Liga na to upozoravati i dalje. Dodala je da je dobro što u poslednje vreme stranke koje se nikada nisu bavile Vojvodinom i njenom autonomijomu, formiraju posebna stručna tela, što samo pokazuje da je Liga bila u pravu. Kao primer ataka na Vojvodinu, Marinika Čobanu je navela slučaj Elektrovojvodine, odnosno pokušaj Elektroprivrede Srbije da joj oduzme imovinu i prihode, što je potvrdilo i samo rukovodstvo EPS-a.
– To je situacija potpuno identična onoj kako je Naftagas počeo da se utapa u NIS – navela je ona podsećajući da je sve, od prve bandere koja je u Vojvodini postavljena, preko svih trafo stanica i infrastrukturnih objekata elektrifikacije u Vojvodini plaćeno novcem njenih građana, kroz Elektrovojvodinu.

Bez građana drugog reda


Govoreći o najavljenoj privatizaciji poljoprivrednih kombinata od strane kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Marinika Čobanu je istakla da Liga socijaldemokrata Vojvodine nema apsolutno ništa protiv bilo kojih kvalitetnih stranih investicija i kupaca, koji će svoju poljoprivrednu proizvodnju razvijati u interesu Vojvođana. Osnovni problem je, navela je ona, to što su vojvođanski paori tretirani kao građani drugog reda jer im nisu obezbeđeni uslovi da i oni, pod jednakim okolnostima, učestvuju u toj utakmici za kupovinu vojvođanske zemlje. Drugi veliki problem, po njenim rečima jeste to što se AP Vojvodini uskraćuju privatizacioni prihodi od prodaje kombinata.
– U najavama resornog ministra Gorana Kneževića čuli smo da usled novog ciklusa privatizacije pomenutih poljoprivrednih kombinata, Vojvodini neće pripasti zakonom garantovanih 50 procenata od privatizacije, odnosno pet procenata tim malim opštinama i gradovima gde se ti kombinati nalaze, sa argumentacijom da je privatizacija već obavljena. Jeste, samo što se zaboravlja da su, nakon propalih privatizacija, isti ti kombinati sa svojom imovinom opet podržavljeni, odnosno vratili se u državno vlasništvo i da krećemo ciklus privatizacije od samog početka – navela je Čobanuova.

Hitna ostavka Dačića

Portparolka LSV je ponovila zahtev LSV za ostavkom premijera i ministra policije Ivice Dačića, zbog upornog ignorisanja pogoršanja bezbednosne situacije u Vojvodini, u kojoj se samo u proteklih nekoliko dana dogodio oružani sukob u Novom Sadu, ruinirane su table sa natpisima na jezicima nacionalnih zajednica, a etnički motivisani sukobi se događaju u kontinuitetu po manjim naseljenim mestima.
– Sve to čini nužan razlog da možemo smatrati da se ministar unutrašnjih poslova ne bavi, odnosno ne meša u svoj posao i nadležnost koju ima, a to je da bude garant bezbednosti svim građanima na jednak način. To mu ne dozvoljava da tu funkciju nadalje obavlja – rekla je ona i ponovila zahtev LSV za osnivanjem policijske uprave za Vojvodinu. Čobanuova je istakla i da se LSV zalaže za lustraciju, te da u republičkom parlamentu očekuje podršku za svoju inicijativu za izmenu i dopunu zakona o lustraciji.
– Verujem da pozicionim i opozicionim strankama, a naročito sada pozicionim koje su nekada bile nosioci javne odgovornosti, da bi njima značilo da sami sebe propitaju, da svoje nekadašnje funkcionere isteraju na čistac – rekla je ona. Dodala je da odgovornost za devedesete delimično jesu ponela lica koja su se našla u Haškom sudu, ali da niko nije odgovarao za apsolutno ponižavanje svih građana tokom devedesetih godina, za inflaciju, osiromašenje i pljačkanje svih fondova, naročito vojvođanskih koji su ispražnjeni preko noći.

(BILSV, 09. 02. 2013.)



Saopštenja | Sreda, 31. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin je jedan od najskupljih gradova za život

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata, a od početka ove godine u Zrenjaninu je poskupelo grejanje, parking, usluge iznošenja i deponovanja smeća, a nedavno je poskupelo i odvođenje otpadnih voda za skoro 70 procenata.
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 01. 2024. | Komentara: 0

Anketni odbor da istraži čime je Vulin zadužio Putinov režim da bi dobio orden njegove tajne službe

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođini zahteva od Narodne skupštine Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku formira Anketni odbor koji bi istražio delovanje bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook