Na Pajtiću najveća odgovornost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 21. 09. 2011. | Komentara: 0

Na Pajtiću najveća odgovornost

NOVI SAD - Parlament Srbije najverovatnije će morati da traži neku drugu većinu za prolaz zakona o javnoj svojini. "Vojvođanski" amandmani su prošli, a poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov za Alo kaže da je sve što znamo o njima stvar unutarstranačkih dogovora.

Aleksandra Jerkov

- Ne zna se ni šta je tačno Vlada Vojvodine zatražila, od čega je odustala, u čije ime je odustala od nečega, a to su sve odgovori koje mora da da, pre svega građanima Vojvodine, ponajmanje nama iz LSV-a - kaže Aleksandra Jerkov.

Posle svih tih peripetija, da li je LSV zadovoljan onim što je pripalo Vojvodini?
- U onim stvarima oko kojih nije bilo spora i nesuglasica zakon je dobar. Lokalna samouprava je dobila svu imovinu koja joj je oduzeta Šešeljevim zakonom o imovini, čime je ispravljena jedna od velikih nepravdi Miloševićevog vremena. U onim delovima koji se tiču Vojvodine, ostaje još da vidimo šta će sve Vojvodini biti vraćeno. LSV smatra da Vojvodini treba da bude vraćena sva imovina koja je u potpunosti ili pretežno finansirana od sredstava APV.

Ko je "zapetljao" stvari oko ovog zakona?
- Izuzetno je loše to što su amandmani Vlade Vojvodine išli neformalnim putevima, umesto da ih je formalno podnela Skupština Vojvodine, jer je zbog toga sve što znamo o njima stvar unutarstranačkih dogovora, a ne institucija, kako bi moralo biti.

Dakle, ova situacija ide na dušu Bojanu Pajtiću kao prvom čoveku Vojvodine?
- Važno je da Vlada Vojvodine istraje u svojim zahtevima, makar i neformalnim. Pri tom, najveća odgovornost leži na Pajtiću. Nažalost, imali smo mnogo prilika da vidimo kako ono što je do juče bilo neprihvatljivo postaje veliki uspeh. Možda je jedan od najupečatljivijih primera upravo Ustav, kada sedam odsto od budžeta Srbije za Vojvodinu, što je za Pajtića bilo neprihvatljivo, već sutradan bude uspeh i pobeda. Nadam se samo da nam Pajtić za nedelju dana neće objašnjavati da je sedam odsto imovine Vojvodine veliki uspeh.

Da li je LSV spreman da u parlamentu podrži ovakav zakon?

- U zavisnosti od toga kako se Skupština bude odnosila prema našim amandmanima, naši poslanici će se odnositi prema tom zakonu. O tome će odluku doneti stranački organi pred dan za glasanje. Sada možemo samo da se pobrinemo da ovaj zakon o javnoj svojini izvuče maksimum iz sadašnjih ustavnih ovlašćenja Vojvodine. Naravno da je sledeća stavka promena Ustava na način koji će Vojvodini omogućiti više nadležnosti, više finansija i više imovine.

(BILSV, 21.09.2011.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook