Na redu je pitanje Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 24. 04. 2012. | Komentara: 0

Na redu je pitanje Vojvodine

NOVI SAD – Ukoliko Liga socijaldemokrata Vojvodine bude učestvovala u formiranju buduće Vlade Srbije, napraviće pritisak na partnere u toj vladi da se pitanje autonomije Vojvodine stavi na dnevni red i da se pristupi promeni Ustava, istakao je danas lider LSV Nenad Čanak.

Nenad Čanak

Gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ na RTV Vojvodine, Čanak je rekao da će, ukoliko vladu formiraju Tomislav Nikolić i „radikalski otpadnici raznih boja“, onda imati druge metode, ali nije želeo da odaje strategiju. Lider LSV je istakao da su budući zadaci za novu vladu pitanje nastavka reformi, evropski proces i pitanje položaja Vojvodine “od zakona o finasiranju, pa nadalje”. Komentarišući nedavnu izjavu Borisa Tadića da će se posle izbora nastaviti dijalog oko autonomije Vojvodine, ali u okviru Ustava, lider LSV je rekao da će se Ustav promeniti. Dodao je da o tome nije razgovarao sa Tadićem pre izbora, jer je u ovom trenutku najvažnije formirati proevropsku, demokratsku i socijalno odgovornu vladu.
– Da bi se to dogodilo, mora se pobediti na izborima. A da bi se pobedilo, na izborima se mora napraviti uslov da se pobedi na izborima. Znači i da se suprotstavi i Tomislavu Nikoliću i propadanju Srbije – istakao je on.    

Ne ruskoj provinciji

Lider LSV je rekao da građani Vojvodine neće trpeti zbog toga što je Liga na listi Demokratske stranke, jer su poslanici LSV vlasnici svojih mandata i nemaju nikakve obaveze prema Demokratskoj stranci nakon izbora, pa će moći da se bore za svoje programske ciljeve: zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode i sve to garantovano Ustavom.
– Naše odsustvovanje iz zajedničkog fronta otpora Tomislavu Nikoliću moglo bi da prouzroči nesagledive posledice. Front otpora je lista formirana sa DS. Sastoji se u tome da Srbija ne postane ruska provincija kao što je nakana Tomsilava Nikolića – naveo je Čanak dodajući da je neophodno sprečiti da se, posle užasa sa Naftnom industrijom Srbije i sramnog energetskog sporazuma, isto ne dogodi sa Telekomom i sa EPS-om.
– Ukoliko i EPS i Telekom postanu deo vlasništva ruske države, kao što je to NIS, mi ćemo imati situaciju u kojoj više politički život u ovoj zemlji neće biti potreban, jer će kompletnom državom vladati, preko te tri poluge, ruska država. To je ono što se mora sprečiti – istakao je Čanak. Podsetio je da je Nikolić i sam izjavio da ne vidi ništa problematično u tome da Srbija bude ruska provincija.

I novi spot sa porukom

Komentarišući moguću zabranu predizbornog spota u kojem na tamburici svira „Mladu Vojvođanku“ Čanak je istakao da je tu u pitanju potpuno obesmišljavanje i slobode reči i slobode nastupa, a da je u ovim izborima veoma vidljivo prisustvo cenzure, od aktivnosti Radiodifuzne agencije, do toga da pojedine televizije direktno uslovljavaju ko će biti učesnici ispred pojedinih stranaka. On je poručio da taj tip represije i pritisaka na Vojvodinu, u šta spada i ovakvo gušenje autentičnih interesa građana Vojvodine, jednostavno neće proći.
– Autentičan interes građana Vojvodine je da upravljaju svojim resursima, jer slobode bez materijalne slobode nema. I upravo je to ono o čemu smo mi počeli da govorimo već u prvom spotu – naveo je Čanak dodajući da je cenzura bila prisutna i juče kada je televizija B92 uslovljavala gostovanje predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine.  
Dodao je da će se sutra pojaviti novi spot koji će, kao i prethodni, biti nastavak i poruka na ranije zabrane.

Cenzura Vojvodine

Lider LSV je istakao da očigledno postoje teme koje se cenzurišu, bez obzira da li to neko direktno traži ili ne, a da je jedna od takvih tema pitanje Vojvodine, kao nerešeno pitanje u Republici Srbiji. Čanak je dodao da bi to pitanje trebalo rešiti Ustavom, ali koji bi bio usvojen uz javnu raspravu, a ne kao aktuelni koji je napravljen kao jedan od najtrulijih političkih kompromisa u istoriji ove zemlje. Upozorio je da u Vojvodini nema medija, istinskog političkog života, ne postoje izvorni prihodi i nadležnosti, zbog čega se užasno teško boriti iznutra.  
– Zbog toga LSV i traga za tim kako da kroz parlament Srbije, kao jedno mesto gde se nešto promeniti može, promeni položaj Vojvodine – naveo je Čanak. Dodao je da LSV svoje interese traži kroz interese svih građana Vojvodine, bez obzira na nacionalnu, versku, političku ili zavičajnu pripadnost, te da njoj ne treba pomoć poput one koju mađarska vlada pruža „nejakim Pastorima“, ubeđujući Mađare da su pravi Mađari samo ako glasaju za SVM. A autohtone vojvođanske snage su zatučene i satrte, navodi Čanak, jer nije bilo snage niti okolnosti da prežive.

Slede iznenađenja na izborima

Čanak je rekao i da ne postoji dogovor o savezu sa Demokratskom strankom u Pokrajini sličan onom u Republici, jer o tome nije ni bilo razgovora. Ocenio je da prvo treba sačekati rezultate izbora na kojima će, kako navodi, biti dosta iznenađenja u svakom smislu.
– Sve je moguće, osim da Liga socijaldemokrata Vojvodine ide u bilo kakav odnos sa Srpskom naprednom strankom, Srpskom radikalnom strankom i ostalim derivatima nacional-socijalističkih stranaka – rekao je Čanak. Ponovio je da je interes Vojvodine donošenje Zakona o finansiranju pokrajine, ističući da je postojao dogovor da Skupština APV donese taj zakon.
– Skupština Vojvodine je to trebalo da uradi, a to nije urađeno, iako većinu ima Demokratska stranka, a predsednik skupštine je iz Saveza vojvođanskih Mađara – zaključio je Čanak.

(BILSV, 24. 04. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook