Nacionalni interesi ne mogu da se izdaju, jer ih niko nije ni definisao

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 07. 11. 2018. | Komentara: 0

Nacionalni interesi ne mogu da se izdaju, jer ih niko nije ni definisao

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak izjavio je da je nemoguće napraviti konsenzus oko nacionalnih interesa, kada iste niko nije definisao. Gostujući u emisiji „Upitnik“ RTS-a, Čanak je rekao i da je ono, što se dešava u Narodnoj skupštini Republike Srbije i društvu uopšte, posledica različitih opštih pozicija.

LSV

- NSRS ima svoj Poslovnik, koji poštuje i naravno zakone. U Poslovniku jasno piše da prestaje mandat poslaniku koji je osuđen na kaznu zatvora. A u parlamentu sedi čovek koji je osuđen za ratne zločine na 10 godina. To je protivzakonito. I ne možete očekivati da, kada za neke zakoni važe za neke ne važe, ljudi počnu da vode računa o tome šta će ko da kaže – kazao je Čanak i podsetio da je bio na sednici Administrativnog odbora NSRS kada je predsedavajući učinio neviđenu stvar i zaključio glasanje bez debate na temu mandata osuđenom ratnom zločincu, iako su se članovi za istu javili.

- Aleksandar Martinović je tom prilikom pročitao sinopsis sednice i pita da li se niko javlja za debatu, svi digli ruke, a on kaže pošto se niko ne javlja za debatu prelazimo na glasanje. Skupština je obesmišljena i onda samim tim nema potrebe da bilo ko, ko drži do sebe, sedi u toj sali. Jer, ako sediš u toj sali samo se kaljugaš, a uz to da treba da se objašnjavaš sa nekim koga uopšte ne interesuje šta ti misliš – istakao je Čanak.

Čanak je istakao da kao poslanik ima obavezu, ali jedino da štiti interese građana, a ne da sedi u sali i da se kaljuga sa onima koji su se tu našli slučajno po partijskoj poslušnosti.

Debata o Kosovu između vlasti i opozicije

Narodni poslanik LSV je ukazao i da se debatovati po pitanju Kosova može, tek kada se zna o čemu se priča.

- Lično sam učestvovao u nekoliko debata o Kosovu, jer ovo mi je šesti mandat i bilo je niz debata na tu temu i niz rezolucija. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ja sam se pozvao na Ustav i rekao da u njemu jasno piše da treba sesti na tenkove i otići i ugušiti pobunu. Onda sam ja ispao najekstremniji, dok su tadašnji premijer Vojislav Koštunica i svi ostali samo spustili glave, a to moje je bilo pozivanje na Ustav, kojeg on nije interesovao – podsetio je Čanak

Kako je rekao, Kosovo je na sablju osvojeno 1912, a na bombardovanje izgubljeno 1999. godine.

- I tu je tačka. Sada se prvo mora suočiti sa stvarnošću, pitati koje odgovoran za kapitulaciju Srbije 1999., a to je režim Slobodana Miloševića i pomagači tog vremena, treba uraditi lustraciju, koja nije urađena i treba napraviti diskonituitet sa svim tim koji nije napravljen – ocenio je Čanak dodajući da sa jedne strane postoje pobednici, a sa druge strane mi, gubitnici, te nije za očekivati da će se oni što su pobedili odreći svoje pobede.

Da sada napravite referendum u Srbiji sa pitanjem da li su Albanci ljudi, niko ne može da garantuje da bi 100 posto odgovora bilo „DA“. Mi ni oko toga ne možemo da se dogovorimo, pa kako da se onda dogovorimo o tananim, rafiniranim delovima, oko rekonstrukcije kompletnog društva, koje mora da se rekonstriše, jer je ovo potpuno razoreno devedesetih godina, uništeno ratovima, slomljenog vrednosnog sistema. Vi očekujete da vodimo tananu raspravu, kako da se poštuje Ustav, koji je uzgred budi rečeno donet na prevaru, jer se dva dana i jednu noć glasalo, u čijoj preambuli piše da je Kosovo Srbija iako fakticitet kaže da to nije tako. Svi hoće da se to reši, niko ne kaže kako, jedino je pitanje da se ne izda nacionalni interes koji niko nije definisao. To je sve mazanje očiju da prođe vreme, da isteknu mandati i da idemo u penziju – ocenio je Čanak i dodao da je Kosovo priznao Koštunica dr Vojislav stavljanjem potpisa na dokument koji se zove CEFTA, jer na istom pišu imena i Srbije i Kosova.

Bez poziva

Lider LSV je kazao i da poziv od predsednika države za razgovor u vezi sa rešenjem nije dobio, ali ako je to pitanje kako napraviti pravno obavezujući ugovor sa Kosovom, a ne prekršiti ustav, to je nemoguće.

- A to što bi neko voleo ili ne da je Kosovo ovakvo ili onakvo.. pa ni ja ne volim što sam debeo pa šta da radim. Jednostavno neke stvari moraš da priznaš da su takve da bi se počelo nešto da se događa. U ovom slučaju Kosovo ima u fakticitetu, nevažno da li nezavisno ili ne. I čemu služi to pomirenje Beograda i Prištine, pa služi tome da ne biste imali zamrznuti konflikt na Balkanu koji svakog trenutka može da eskalira, a nama ne treba kiparski scenario, pa da 40 godina imate militarizovanu zonu – zaključio je Čanak.

Konsenzus prema zapadu, odnosu prema Rusiji

Čanak, koji je i predsednik Odbora za evropske integracije NSRS, rekao je da ne postoji jedinstvo ni prema pitanju EU ni Rusiji, ali je, kaže, dosta učinjeno kada su evrointegracije u pitanju.

Imamo plan da do kraja ove godine bude otvoreno još tri poglavlja i pripremljenih je još sedam, praktično gotovih, i mislim da to ide dobro i u vrlo dobrom pravcu. Naravno, to se odspolja ne vidi, jer je to proces u kojem smo stigli na više od pola poglavlja koja treba da se otvore, čak su dva i privremeno zatvorena. Konsenzus je nemoguće imati. Ovde postoji samo jedan, a to je da niko neće da mu dete ide da radi u Rusiju – smatra Čanak.

On je kazao i da iako se u državi stalno provlači podela na proputinovsku i prozapadnu Srbiju, ideja da se deca školuju u Rusiji i da idu tamo da rade i prave budućnost je daleko ispod ideje da se ide u razvijene zemlje zapada.

Čanak je u emisiji podsetio i da se navršilo 11 godina od napada neonacista na kolonu antifašista u Novom Sadu, te da je vođa pokreta Nacionalni stroj, koji je nemire i izazvao, osuđen na svega godinu dana.

- Tako slabom reakcijom države na neonacizam i neofašizam on se samo podhranjuje i zato apelujem da se postupi po zakonu i da ova država, koja je visoku cenu platila, ne sme nikada da zaboravi antifašistička prošlost – ukazao je Čanak.

(BILSV, 07.11.2018)
Događaji | Sreda, 07. 11. 2018. | Komentara: 0

Neophodna stalna borba protiv unapred zacrtanih društvenih stereotipa

Koliko god da se postiglo u oblasti borbe za rodnu ravnopravnost i dalje svedočimo brojnim preprekama sa kojima se žene susreću u svom svakodnevnom životu, te je zato i dalje jako važno raditi na poboljšanju i pojačanju zakonske regulative koja se odnosi na, ne samo rodnu ravnopravnost uopšte, nego i na različite segmente u kojima su neznatni pomaci postignuti – izjavila je mr Maja Sedlarević.
Saopštenja | Sreda, 07. 11. 2018. | Komentara: 0

Porodice sa decom zaslužuju veću podršku pokrajinske vlasti

Nakon što je Pokrajinska vlada saopštenjem za javnost kritikovala istupe u javnosti, navodeći kako postoji plan da se finansijski podrže nezaposlene majke sa troje i više dece, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su ovakvi navodi besmisleni dok se ne nađu u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine. 
Saopštenja | Utorak, 06. 11. 2018. | Komentara: 0

Kada će predsednik Skupštine opštine Šid da raspiše izbore za savete mesnih zajednica?

Više mesnih zajednica na teritoriji opštine Šid već mesecima čeka na raspisivanje izbora za savete mesnih zajednica i imenovanje predsednika mesnih zajednica. Nakon isteka mandata članovima pomenutih saveta, u čijem sastavu su bili i članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, Opštinsko veće je imenovalo privremeno telo koje čine tri predstavnika iz reda vladajuće stranke.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook