Nacrt zakona o javnoj svojini stiže pred premijera

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 04. 07. 2011. | Komentara: 0

Nacrt zakona o javnoj svojini stiže pred premijera

BEOGRAD - Nacrt zakona o javnoj svojini trebalo bi da u naredna dva dana bude predat premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, s obzirom na to da je Radna grupa za njegovu izradu završila više od 85 odsto posla. Ostalo je sporno ono što spada u domen politički inspirisanih odluka o ovom zakonskom rešenju, a tiče se vlasništva Vojvodine nad velikim javnim sistemima, odnosno javnim preduzećima.

Bojan Kostreš

- Međutim, ta pitanja nisu politički nerešiva i pokušaćemo da pronađemo na današnjem ili sutrašnjem sastanku kompromisno rešenje - ocenjuje u razgovoru za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Radne grupe.

Kako je moguće da je neko unutar Radne grupe za izradu nacrta zakona, koji predstavlja uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, politički inspirisan?

- Uticajni pojedinci iz gotovo svih stranaka vladajuće koalicije protive se pravoj decentralizaciji vlasti i zastupaju ideju o unitarnoj državi. Pritom se izgovaraju neutemeljenim stanovištima o tome da bi vraćanje velikih javnih sistema i preduzeća u vlasništvo Vojvodine navodno razbilo jedinstvo pravnog sistema Srbije, što je besmislena tvrdnja. Ako bi to bilo tačno, onda bi i američki i ruski pravni sistem bio potpuno razbijen, s obzirom na činjenicu da je u tim državama na snazi princip koji i mi zagovaramo.

Koji su to uticajni pojedinci iz vladajućih stranaka?

- Ne bih da spominjem njihova imena, ali mogu da kažem da postoji veliki raskol po tom pitanju između centrala i pokrajinskih odbora svih stranaka vladajuće koalicije. Postoje dve škole mišljenja. Prvu zastupa LSV, i njen okvir je vraćanje na stanje od pre 1988. i ukidanja nepravde koju je režim Slobodana Miloševića naneo Vojvodini, dok drugu školu mišljenja zastupaju gotovo sve opozicione partije, ali i uticajni pojedinci iz vladajućih stranaka, koji se bore protiv suštinske decentralizacije vlasti.

Da li to odražava onda i njihovu spremnost za promenom Ustava?

- Da, jer, s jedne strane, imate partije, poput LSV, koja smatra da je Ustav loš i da ga je neophodno menjati, a s druge se nalaze desno orijentisane opozicione stranke koje misle da je i ovako slaba decentralizacija, koliko dozvoljava aktuelni Ustav, previše.

Vi ste na čelu Radne grupe za izradu nacrta zakona o javnoj svojini. Koje argumente imaju sve stranke vladajuće koalicije protiv vraćanja javnih preduzeća u vlasništvo pokrajine i zbog čega su vam neprihvatljivi?

- Kao što sam već rekao, postoje veliki raskoli u stavovima pokrajinskih odbora i centrala stranaka vladajuće koalicije. Jasno je da ti argumenti izražavaju neslaganje sa istinskom decentralizacijom vlasti, odnosno da pokušavaju da opravdaju svoju ideju o unitarnosti države neutemeljenim prigovorima o razbijanju pravnog sistema države. Ti argumenti su neprihvatljivi, jer jednostavno nisu istiniti. Neophodno je ukazati i na činjenicu da od ovog zakona o javnoj svojini zavisi i kako će biti ubuduće biti definisana autonomija Vojvodine, odnosno stepen decentralizacije vlasti. Ne zaboravimo da će uskoro biti precizno definisani i regioni Srbije i da će taj proces, takođe zavisiti od toga kakvo ćemo sada zakonsko rešenje iznaći o javnoj svojini.

(BILSV/Danas, 04.07.2011.)




Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook