Nagrade za 58 najboljih mladih naučnika i umetnika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 12. 12. 2014. | Komentara: 0

Nagrade za 58 najboljih mladih naučnika i umetnika

NOVI SAD – Učenike osnovnih i srednjih škola iz Vojvodine koji su u školskoj 2013/14. godini postigli vrhunske rezultate na međunarodnim i republičkim naučnim i umetničkim takmičenjima, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu nagradio je sinoć priznanjima i novčanim nagradama u ukupnom iznosu od tri miliona dinara.

LSV

Svečano uručenje nagrada vojvođanskim talentima upriličeno je u svečanom holu Pokrajinske vlade, gde su najbolji đaci u oblasti matematike, fizike, tehnike, jezika i književnosti, likovne, baletske i muzičke umetnosti predstavljeni sa svojim rezultatima i mentorima.

Specijalnu nagradu od po 60 hiljada dinara dobilo je osam učenika, koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim naučnim i umetničkim takmičenjima. Učenike, osvajače prvih mesta na republičkim takmičenjima, njih ukupno 50, Pokrajinski sekretarijat je u okviru Fonda za talente APV nagradio sa po 27 hiljada dinara. Dobitnici nagrada bili su i profesori, odnosno 53 mentora, koji su nagrađeni sa po 20 hiljada dinara. Učenici koji su na republičkim takmičenjima osvojili druga i treća mesta nagrađeni su pohvalama, a ove godine se među njima našlo 107 đaka.
Čestitajući nagrađenima, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić je istakla da je iz godine u godinu primetan porast broja učenika iz Vojvodine koji spadaju u vrhunske međunarodne talente u svim disciplinama nauke i umetnosti. U skladu s tim je i cilj Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu: kontinuirano povećavanje budzetskog fonda za talente, kako bi oni mogli uživati podršku ne samo u vidu priznanja na kraju godine i tek nakon postignutih rezultata, već i dok pripreme traju na vrlo često teškom putu afirmacije mladih talenata.
– Ovo naročito znaju profesori koji su u poslednje vreme podigli glas za bolje vrednovanja pedagoške nauke i svog truda i zalaganja u radu sa decom i znam da bolje nego svi drugi znaju koliko je vremena, strpljenja, umeća i znanja potrebno da se utka u jedno mlado talentovano biće, da bi se postigli vrhunski rezultati, jer talenat bez rada, kao što znamo, uvek je samo pola talenta. Moram reći i da smo upravo iz tih razloga ponosni na činjenicu što smo uspeli da povećamo ukupan budzetski fond za talente na 8 miliona dinara, od kojih danas sa 3 miliona nagrađujemo novčano najbolje đake iz Vojvodine, a tokom godine smo ih sa preostalih 5 miliona dinara kontinuirano podržavali u učešću na međunarodnim takmičenjima, neophodnoj stručnoj naučnoj, umetničkoj i instrumentalnoj opremi – rekla je Marinika Tepić. Tom prilikom, osvrnula se i na rad Komisije za nagrađivanje i kriterijume kojima se rukovodila tokom vrednovanja predloga.
– Sve đake koji su nagrađeni, predlagale su njihove matične škole, odnosno direktori, a na osnovu našeg javnog poziva koji smo uputili svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine. Nakon ustanovljenih predloga Komisije, postojao je i žalbeni rok na preliminarnu listu predloženih kandidata za nagrađivanje, jer nam se dešavalo prethodnih godina da smo dobijali primedbe škola, vrlo opravdano –  rekla je Tepićeva. Na pitanje koliko je veliki značaj nagrađivanja talentovane dece i koliko to njih motiviše, sekretarka Tepić je još jednom istakla da pažnja donosioca odluka, društva, ali i medija, mora uvek biti usmerena upravo na ovu decu.
– Smatram da talenti, generalno, nisu potpomognuti u onoj meri u kojoj bi trebalo i da nagrade dođu uglavnom tek kada se nešto osvoji. Mi u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu činimo sve da tu praksu promenimo i verujem da naši daroviti đaci, njihovi profesori i škole to i prepoznaju. Ali, volela bih da i vi, mediji, više vašeg prostora namenite ovakvim događajima i ovoj deci, jer je medijska podrška izuzetno bitna u skretanju pažnje na ove mlade ljude – zaključila je Marinika Tepić. I ove godine pored resornog sekretarijata u novčanom delu nagrade laureatima učestvovali su i Erste banka sa 200 hiljada dinara i Societe Generale banka sa 150 hiljada dinara.

(BILSV, 12. 12. 2014)



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook