Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 23. 06. 2016. | Komentara: 0

Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine




NOVI SAD, 23. jun - Najava predstavnika nove pokrajinske administracije na čelu sa Igorom Mirovićem i funkcionera Srpske napredne stranke da Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture treba ukinuti, najava je velikog poniženja Vojvodine. Ako se po jutru dan poznaje, sledi crna stranica u istoriji autonomije Vojvodine.

LSV

Jer, ako je među prioritetnim potezima nove pokrajinske vlasti ukidanje prava Vojvodini na to da se bavi naukom, kulturom i umetnosti, onda je teško poverovati u tvrdnje da se Vojvodini želi napredak i prosperitet. Onda je jasno da nova pokrajinska vlast želi da Vojvodina bude špajz iz kojeg se samo odnosi, a da građani i građanke Vojvodine sagnu glavu, ćute i trpe.

Dakle, to je poniženje i najava budućih poniženja Vojvodine.

Podsetiću da osnivanjem VANUK-a nije prekršen ni jedan pravni akt ove države, ali su zato u pokušaju da se spreči njegov nastanak prekršeni brojni zakoni, pa i sam Ustav i trojna podela vlasti. VANUK je osnovala prethodna Pokrajinska vlada kao javnu ustanovu u skladu sa Zakonom o javnim službama Republike Srbije i novim Statutom AP Vojvodine, krećući se u okvirima Ustava Srbije. Jedini ko je prekršio Ustav je bio predsednik Privrednog suda u Novom Sadu koji je odbio da registruje VANUK, prenevši nešto što je u isključivoj nadležnosti suda u nadležnost Vlade Srbije – dakle izvršne vlasti.

Vojvodini je itekako potrebna njena akademija nauka, kulture i umetnosti.
To nije samo naučno ili akademsko pitanje, već i pitanje dostojanstva i integriteta Vojvodine i svih njenih građanki i građana.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vodine
i poslanik u Skupštini AP Vojvodine
Bojan Kostreš









Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook