Najoštrije osuđujemo rehabilitaciju četničkog komandanta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 26. 05. 2017. | Komentara: 0

Najoštrije osuđujemo rehabilitaciju četničkog komandanta

Novi Sad, 26. maj 2017 - Istoriografski dokazani kolaboracionista, Nikola Kalabić je kao komandant četničke tzv. Gorske garde bio poznat po represiji i teroru nad civilnim stanovništvom u okupiranoj Srbiji.

LSV

Jedan od najstrašnijih pokolja za koji je Kalabić bio odgovoran desio se u aprilu 1944. u selu Drugovac kod Smedereva. Tom prilikom je najsvirepijim metodama ubijeno 72-oje srpskih seljaka, žena i dece.

LSV smatra da se sudskom rehabilitacijom Nikole Kalabića, uprkos stotinama dokaza i činjenica koje je prikupila Državna komisija za istraživanje zločina okupatora, Srbija još jednom odrekla svoje antifašističke prošlosti i pokazala da joj je nacionalistička kolaboracija bliža od partizanske borbe protiv fašizma.

Današnja sramotna i isključivo politički motivisana odluka suda u Valjevu, koja negira elementarne istorijske činjenice, samo je još jedan civilizacijski korak unazad za čitavo naše društvo.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook