Najveći problem lokalnih finansija je centralizacija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 19. 05. 2019. | Komentara: 0

Najveći problem lokalnih finansija je centralizacija

Novi Sad, 19. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je od izuzetnog značaja što naša zemlja učestvuje u projektu reforme lokalnih finansija, koji je 2016. godine pokrenuo švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove. 

LSV

Ovaj projekat je od velikog značaja za unapređenje kapaciteta finansija lokalnih samouprava. Bez uspostavljanja kvalitetnog sistema javnih finansija, Srbija se ne može nadati približavanju Evropskoj uniji. 

Ipak, valja naglasiti da je, sem dobre volje Švajcarske, potrebno i da država Srbija učini brojne korake u poboljšanju stanja u kojem se nalaze javne finansije lokalnih samouprava.

Nažalost, umesto da Srbija napreduje u ovoj oblasti, iz godine u godinu je sve gore. Posle izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave 2015. godine, došlo je do dodatnog smanjenja učešća lokalnih samouprava u ukupnim javnim finansijama naše zemlje. Procene su da je to učešće sada niže od 10%, dok je taj iznos u zemljama Evropske unije uglavnom između 30 i 40 procenata.

Ovi podaci jasno ukazuju na strogu centralizaciju države, u kojoj su sve finansijske poluge u rukama centralnih vlasti. 

Gradovi i opštine su postali siromašni prosjaci koji Beograd mole za svaki dinar. Bez sistemskih izmena i finansijske decentralizacije, nemoguće je očekivati normalno funkcionisanje lokalnih samouprava, a tu ne mogu pomoći ni švajcarske institucije. 
Glavne korake moramo učiniti sami!

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook