Narodna skupština ponizila vojvođanski parlament

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 11. 12. 2012. | Komentara: 0

Narodna skupština ponizila vojvođanski parlament

BEOGRAD – Narodna skupština Republike Srbije je današnjom raspravom o amandmanu na izmene Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština AP Vojvodine, a koja se odvija deset dana nakon usvajanja budžeta za 2013. godinu, ponizila pokrajinski parlament, 120 njegovih poslanika i dva miliona građana Vojvodine koji su ih birali, istakla je danas predsednica poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.

LSV

Predloženim izmenama Vojvodina traži da se propiše da pokrajini ide sedam odsto ukupnih, a ne poreskih prihoda iz budžeta Srbije, kako je propisano poslednjom izmenom zakona u septembru, a s obzirom da, prema rečima Jerkove, današnja rasprava nema nikakvog značaja i da je apsolutno nepotrebna, poslanici LSV neće u njoj ni učestvovati. Jerkova je rekla da Narodna skupština tako nešto nije smela da dopusti, podsetivši da je LSV upravo na to upozoravala.
– Današnja rasprava o pojedinostima, i svaki od podnetih amandmana, govori o tome da smo bili uz pravu kada samo započeli raspravu o ovom zakonu u načelu, da je uopšte stavljanje ovog zakona na dnevni red Skupštine Srbije bio marketinški trik i farsa, s obzirom na to da je budžet usvojen pre deset dana – rekla je ona.
Ocenila je da to jasno pokazuje nameru predsednika skupštine i predstavnika skupštinske većine da se o ovom zakonu uopšte ne raspravlja na ozbiljan način i da mu se ne da tretman kakav imaju predlozi zakona koji dolaze od ostalih predlagača.
– Ukoliko bi smo sada, kada bude dan za glasanje, i usvojili ovaj predlog zakona koji je podnela Skupština AP Vojvodine, sa amandmanima ili bez njih, to bi značilo da bi smo morali da menjamo budžet za 2013. godinu. A jasno nam je nekoliko puta u toku rasprave o budžetu rečeno da to ne dolazi u obzir – zaključila je Aleksandra Jerkov.
Ona je i u izjavi novinarima u republičkom parlamentu rekla da je sada rasprava nepotrebna i da su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i ova vladajuća većina pokazali da nepoštuju pokrajinski parlament i da bi bilo mnogo poštenije odbiti da se stavi na dnevni red predloženi zakon ili ga povući iz procedure nego voditi bespotrebnu raspravu.
– Skupština Vojvodine je pokusala da obezbedi sedam odsto za Vojvodinu, što joj pripada po Ustavu Srbije, ali u ovoj Skupštini za to nema dobre volje – rekla je Jerkov i navela da LSV neće dopustiti da se Vojvodini duguje čak 800 miliona evra.

(BILSV, 11. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook