Nasilje nevidljivo ako se ne prijavi

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

Nasilje nevidljivo ako se ne prijavi

ZRENJANIN – U Sigurnoj kući u Zrenjaninu trenutno borave tri žene i jedno dete, a trend je isti kao i prošle godine, što znači da je tokom godine u ovoj ustanovi boravilo 50 korisnica ovih usluga, izjavila je danas rukovodilac Sigurne kuće u Zrenjeninu Teodora Lazić.

Aleksandar Marton

Nju i načelnika Odeljenja Policijske uprave Zrenjanin Zorana Jarića danas je, povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ugostio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Lazićeva je tom prilikom istakla da Sigurna kuća pruža smeštaj i zaštitu od nasilja, a da su najčešći razlozi za dolazak fizičke povrede, odnosno nasilje pretrpljeno u intenzivnom vidu koje je, najčešće, praćeno psihičkim nasiljem.

– Nekad ni same žrtve ne prepoznaju psihičke posledice, ali kada prođe trenutni šok i kada shvate složenost situacije, spremnije su da se u budućnosti zaštite od svake vrste nasilja – rekla je Lazićeva i dodala da se sa štićenicama Sigurne kuće konstantnim radom i edukacijom podiže svest o prevenciji ovakvih situacija, te da se ne podrazumeva i nužan raspad partnerskog odnosa. Marton je pohvalio rad nadležnih institucija u Zrenjaninu, njihovu stručnost i spremnost da reaguju.

– Na žalost, mislim da sada stasavaju generacije koje su rasle u nesretnim okolnostima devedesetih, u kojima su bili okruženi nasiljem. Zbog toga je neophodno što češće razgovarati o ovom problemu, kako bi, pre svega mladima, ušlo u svest da je nasilje nevidiljivo ako se ne prijavi, jer bez prijave nadležni organi ne mogu da reaguju – kazao je predsednik zrenjaninskog parlamenta. On je dodao da je edukacija u cilju preventivnog delovanja veoma važan segment u borbi protiv svake vrste nasilja. A prema podacima PU Zrenjanin, na teritoriji grada Zrenjanina postoji trend rasta krivičnih prijava, pa je tako u prvih deset meseci ove godine zabeležen porast broja krivičnih prijava nasilja u porodici, čije su žrtve najčešće žene. U prvih deset meseci ove godine zabeležena je 161 prijava, prošle godine je registrovano 170 prijava, dok je 2009, 2008, 2007 i 2006. godine zabeleženo 85, 46, 26, odnosno 13 prijava.

(BILSV, 01. 12. 2011.)Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.
Saopštenja | Četvrtak, 18. 07. 2019. | Komentara: 0

LSV u Beloj Crkvi pristupila odbornica i celo članstvo Slobodne inicijative

Odbornica belocrkvanske Slobodne inicijative Dijana Ninić Milenković i kompletno članstvo ove organizacije juče je potpisalo pristupnicu Lige socijaldemokrata Vojvodine, saopštila je pokrajinska poslanica Sandra Ristić dodajući da je time odbornička grupa LSV u lokalnom parlamentu dobila još jednu odbornicu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook