Ne dati zemlju Tenisu bez jasnog ugovora

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2017. | Komentara: 0

Ne dati zemlju Tenisu bez jasnog ugovora

Novi Sad, 26. decembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i nadležnu republičku komisiju da nemačkom „Tenisu“ ne dozvoli pravo dugoročnog zakupa zemlje u Plandištu, Vršcu i Sečnju dok ne budu poznati svi uslovi pod kojima ta kompanija namerava da podiže farme u Vojvodini, a javnost o tome detaljno upoznata.

LSV

Ako Vlada Republike Srbije, kao što je nedavno rekao ministar Nedimović, nije potpisala ugovor sa „Tenisom“ i postoji samo „platforma za pregovore“, nije jasno zbog čega im je uopšte dozvoljen zakup pet hiljada hektara vojvođanske zemlje na trideset godina u Kikindi i Zrenjaninu, niti postoji razlog da im se dozvoli zakup još pet hiljada hektara u još tri vojvođanske opštine.

Sa druge strane, Pokrajinska vlada je dužna da se tome suprotstavi i stane u zaštitu vojvođanskih proizvođača svinjskog mesa, vojvođanskih paora, ali i u zaštitu životne sredine i uopšte interesa Vojvodine insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora.

Pre nego što uzmu od Vojvodine, vojvođanskih paora i njihove dece i grumen zemlje i poklone ga na 30 godina strancima, Vlada Republike Srbije, a pre svega ministri poljoprivrede, zaštite životne sredine i privrede dužni su da saopšte:
- Kolika je tačno vrednost „Tenisove“ investicije, 300 miliona evra kao što je najavljivano, ili 100 miliona kao što saznaju pojedini mediji?
- Koliki će, uopšte, kapacitet tih farmi biti, između 700 i 800 hiljada svinja za početak, a vremenom do tri miliona, kao što je najavljivano? Ili znatno manje?
- Na koji način država planira da zaštiti domaće proizvođače? Zašto „Tenis“ ne kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili barem hranu? Zašto mu se daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?
- Kakvu će opremu i tehnologiju doneti? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta? Hoće li i to biti kao u Nemačkoj, ili po nekim drugim pravilima? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog đubriva?

Vojvođanska zemlja je poslednje što je ostalo u Vojvodini.

Sve drugo je poklonjeno ili centralizovano. Liga socijaldemokrata sigurno neće ćutke gledati da neko u Beogradu pod velom tajne i krajnje netransparentno poklanja zemlju po Banatu i priprema teren za uništavanje domaće proizvodnje i vojvođanskih poljoprivrednika.

Predsednik Lige paora Vojvodine
i član Predsedništva 
Lige socijademokrata Vojvodine
Miloš Šibul



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook