Ne zaboraviti antifašiste, boriti se protiv fašizma svakoga dana!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 19. 07. 2016. | Komentara: 0

Ne zaboraviti antifašiste, boriti se protiv fašizma svakoga dana!

NOVI SAD, 19. jul - Ovog jula navršava se osamdeset godina od kada su antifašisti u Španiji pokazali kako se beskompromisno bori protiv fašizma i za elementarne demokratske slobode. Španski građanski rat je bio prvi veliki sukob fašizma i antifašizma koji je pokrenuo idealizam miliona ljudi u želji da slome najveće zlo savremenog sveta. U tom ratu, terorom i politikom masovnih ubijanja civila i brisanjem sa lica zemlje čitavih naselja,fašizam i nacionalizam su pokazali svoje pravo lice.
 
 LSV
 
U borbi demokratske i republikanske Španije protiv fašizma učestvovali su dobrovoljci iz čitavog sveta. Mnogi od njih su tu borbu nastavili i u godinama koje su usledile, tokom Drugog svetskog rata. Među tim borcima i herojima, bili su i antifašistički borci iz Jugoslavije: Koča Popović, Kosta Nađ, Peko Dapčević, Petar Drapšin i mnogi drugi.  
 
Borba antifašista u Španiji koja je nadahnjivala čitav svet, a zatim i borba protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, uz ogromne, herojske žrtve, bila je i ostala istorijska lekcija i velika inspiracija antifašistima širom Evrope i sveta i u narednim decenijama.
 
Ta borba i te žrtve se nikada ne smeju zaboraviti.
 
Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine svi ti heroji su bili i ostaće veliki uzori u borbi protiv  fašizma, ali i nacionalizma koji predstavlja osnovu svakog fašizma. Rast ekstremne desnice u Evropi upozorava nas da borba protiv fašizma nije dobijena i da ga ne možemo jednokratno poraziti, već poražavati svakoga dana, svako u svom društvu.
 
Dr Milivoj Bešlin,
član Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook