Nećemo dozvoliti dalju pljačku Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Subota, 13. 09. 2008. | Komentara: 0

Nećemo dozvoliti dalju pljačku Vojvodine

PANČEVO - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas prilikom desetominutne blokade jednog od ulaza u Rafineriju nafte Pančevo, da će već utorak poslanici i poslanice LSV u Skupštini Vojvodine tražiti da se pokrajinska administracija izjasni o prodaji Naftne industrije Srbije, i da Skupština Vojvodine zahteva izdvajanje Naftagasa iz gasnog sporazuma.

On je dodao da će ako država Srbija odluči iz državnih razloga da proda NIS, LSV tražiti obeštećenje Vojvodine.

- Ponoviću, mi nismo protiv energetskog sporazuma, ali smo protiv pljačke Vojvodine. I kao što smo zaustavljali pljačku i do sada, zaustavićemo je i ovoga puta - rekao je Kostreš. On je iskoristio priliku i da ruskom ambasadoru u Srbiji Aleksandru Konuzinu, koji je izjavio da Rusija insistira na ceni od 400 miiliona evra za NIS, poruči da će se LSV boriti prortiv takvih izjava i namera.

- On je rekao da posle ratifikacije sporazuma nema menjanja ugovora i da će se oni insistirati na tome da za 400 miliona evra bude prodat NIS. A ja pitam ruskog ambasadora da li negde na svetu može Rusija da za 400 miliona evra kupi sledeće stvari: dve upravne zgrade, jedna NIS-ova u Novom Sadu i Jugopetrolova u Beogradu, dve rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, rafineriju gasa u Elemiru, 497 benzinskih pumpi, 1600 internih benzinskih stanica, 44 stovarišta za snabdevanjem kerozinom, cisterne kapaciteta 18.250 tona, 10.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, akcije u drugim kompanijama, nalazišta nafte u Vojvodini, 132 miliona tona nafte i 11 odmarališta i hotela. Da li to ima negde na svetu da se kupi za 400 miliona? Nema. Pa nećete gospodo Rusi to kupiti ni ovde u Vojvodini zato što vam mi nećemo dati - rekao je Kostreš napominjući da LSV nije protiv Rusije, nego protiv pljačke.

- Neće više niko pljačkati Vojvodinu, ustali smo protiv Koncesije borili smo se dve i po godine, srušili smo koncesiju, borićemo se i protiv ove pljačke Vojvodine. Cena za NIS je 2,2 milijarde evra, za 2,2 milijarde evra mi pristajemo da prodamo NIS i nećemo dozvoliti da ta cena bude manja - upozorio je Kostreš.



Jakovljev: Zašto se umanjuje kapacitet gasovoda

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i Izvršnog veća Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je u Pančevu da su u poslednje dve godine znatno izmenjeni prvobitno dogovoreni uslovi sa Rusima i to na štetu Srbije.

- Pre dve godine u memorandumu koji je potpisan sa Gaspromom rečeno je da će kapacitet gasovoda biti 18 milijardi kubika. Sada se govori o deset milijardi kubika, a ministar Mlađan Dinkić je pre neki dan rekao da će se boriti za 15. A zašto ne za 18 ako je to izvodljivo? - rekao je Jakovljev. On je napomenuo da nije isto ni da li će pare od prodaje NIS-a otići u republički ili vojvođanski budžet.

- Da li će se neko setiti - Da li onaj ko kupuje ili onaj ko prodaje NIS, da ovde na parkingu ispred rafinerije o svom trošku organizuje jednu veliku lomaču na kojoj će biti spaljene sve maske koje su građani koristili ne samo u protestima nego i pri spašavanju živih glava? - zapitao se Dušan Jakovljev.

Kostreš: Pančevo će biti vraćeno u statut Vojvodine

Bojan Kostreš je takođe rekao i da grad Pančevo mora da bude centar upravnog regiona u Vojvodini i da ne dolazi u obzir da grad Pančevo bude prigradska opština u Beogradu.

- Grad Pančevo će po zahtevu LSV biti vraćen u statut Vojvodine i svi delovi Vojvodine moraju biti ravnopravni, a građani Vojvodine obeštećeni. Više nećemo trpeti pljačku Vojvodine i nastavićeno sa našom borbom. Jedino ako budemo istrajni i uporni ćemo pobediti - rekao je Kostreš.
(BILSV, 13.09.2008.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook