Nećemo odustati: obeštetite Vojvodinu zbog prodaje NIS-a!

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 24. 12. 2018. | Komentara: 0

Nećemo odustati: obeštetite Vojvodinu zbog prodaje NIS-a!

Novi Sad, 24. decembar 2018 - Pre deset godina, na današnji dan, Naftna industrija Srbije, koju većinski čini imovina vojvođanskog Naftagasa, prodata je Ruskoj Federaciji. I danas, kao i čitave decenije pozivamo vlast u Republici Srbiji da prestane da štiti ruske interese umesto interesa svojih građana i da barem preispita Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, ako je suviše komplikovano da se on raskine, kao i da obešteti Vojvodinu zbog prodaje NIS-a.

LSV

Vrednost NIS-a je bila procenjena na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa vrednim oko 7 milijardi evra, uz obećanje da Kosovo neće biti nezavisno i da ćemo dobiti gasovod "Južni tok".

Obećanja sa ruske strane nisu ispunjena, a koliko je nacionalna naftna kompanija data u bescenje, možda najbolje ilustruje podatak da je kompanija Delta tri godine kasnije prodala lanac prodavnica „Maksi“ za 932,5 miliona evra. Ili, današnjim aršinima, NIS je prodat za dve televizije Kopernikus.

Tih 400 miliona evra je po svoj prilici zaradio samo tokom prošle i ove godine, a sve se glasnije čuje da će zaraditi još kada proda zgradu u Novom Sadu.

Rezerve nafte i gasa koje je trebalo da ostavimo svojoj deci, kompanija u većinskom ruskom vlasništvu već punu deceniju crpi uz najnižu nadoknadu u Evropi. Plaćaju svega 3, iako zakon propisuje 7 odsto. U svim zemljama rudna renta je veća, a u Rusiji i nekoliko puta veća, dok ovde ne plaćaju ni polovinu od zakonski propisane!

Taj novac otima se iz budžeta svih građana ove zemlje, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Turije, Elemira, Kikinde, Mokrina, Zrenjanina, Sečnja, Novog Kneževca, Kanjiže i drugih mesta gde se gaze njive i razara infrastruktura, dok se crpe nafta i gas.

Zašto vlast ne štiti sopstvene gradjane i dozvoljava takvu pljačku i poniženje naše zemlje?

Da li zna da možda i polovina zaposlenih u NIS-u rade preko lizing kompanija i sigurno nemaju ista prava i plate kao radnici u stalnom radnom odnosu, a naročito ne kao što ih imaju Rusi.

Ujedno, podsećamo i republičku i pokrajinsku vlast na činjenicu da Skupština AP Vojvodine pre četiri godine usvojila Informaciju o potrebi obeštećenja Vojvodine na osnovu ulaganja njenih građana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a. U dokumentu koji je zatim upućen Vladi Republike Srbije se zahteva da Vojvodini bude omogućen udeo u 29% akcija NIS-a koje sad ima Republika Srbija, a samim tim i dividende koje se ubiraju od prihoda koji se ostvaruju u Vojvodini i sa poklonjene vojvođanske imovine.

Pored revizije Energetskog sporazuma i više rudne rente, jednako zahtevamo i obeštećenje za Vojvodinu. A svima koji su doprineli ovom sporazumu i šteti koju on izaziva, poručujemo da se posle deset godina nismo umorili i nećemo odustati.

Naprotiv, borićemo se još jače.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Izjave | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Svaka kazna Karadžiću je premala

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je svaka kazna Radovanu Karadžiću premala. n je naveo i da „nažalost misli da će reakcije iz Srbije o presudi Karadžiću, odnosno reakcije aktuelne vlasti i samoproklamovane opozicije poslati jako lošu poruku iz Srbije“.
Izjave | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Nisam dogovorio sa Vučićem održavanje sednice

Narodni poslanik i predsednik Lige socijaldemokratra Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da nije sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u Skupštini Srbije održi sednica o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodine, a koje su predložili poslanici LSV. 
Govori | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina je žrtva beogradskog centralizma

Pitanje autonomije Vojvodine je suštinski pitanje demokratije u Srbiji. Nezavisna država Vojvodina ne može da postoji. Vojvodina može postojati kao politička zajednica samo u složenoj Republici Srbiji, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook