Nekada nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a mi se bavimo identitetskim pismom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 14. 09. 2019. | Komentara: 0

Nekada nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a mi se bavimo identitetskim pismom

Novi Sad, 14. septembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo kulture i informisanja da se posveti osnaživanju jezičke kulture i potiskivanju jezika mržnje i anticivilizacijskog narativa, koji je veoma prisutan u našim medijima, ali i celokupnom društvu.

LSV

Nedopustivo je da Ministarstvo koje se bavi oblastima kulture i informisanja „snažno“ podržava zaključke debate koja je nedavno održana na Filološkom fakultetu u Beogradu, u kojima je istaknuto da je ćirilica identitetsko pismo, te da treba ukinuti „nelogični i nepotrebni dualizam u službenoj i javnoj upotrebi pisma“. 

LSV ovakav stav Ministarstva vidi kao nastavak nacionalističke politike devedesetih godina, kada su na bivšim jugoslovenskim prostorima proterivana pisma i jezici koji su ocenjeni kao „strani“, „nepatriotski“ ili „suvišni“.

Tražimo od Ministarstva kulture i informisanja da se zajedno za Ministarstvom obrazovanje posvete smanjenju nivoa funkcionalne nepismenosti, po kojoj smo prvi u Evropi. 

Nažalost, očito je da je ideja nacionalizma i isključivosti uvek prihvatljivija od ideje  i tolerancije. 

Srpski jezik ima dva pisma. Ćirilicu i latinicu. To je bogatstvo koje treba negovati.
LSV želi modernizaciju Srbije. Nažalost, ponašanje resornog ministarstva doprinosi opstanku naše zemlje na evropskom dnu.

Pričati o identitetskom pismu i nekakvoj ugroženosti nije nešto što liči na XXI vek. 

Nekada veoma nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a naše društvo je i dalje u začaranom krugu nacionalizma.


Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojana BegovićOdbori LSV | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast šampion u uvođenju novih nameta za građane

Zrenjaninska naprednjačka vlast ne prestaje da nas iznenađuje kreativnošću koju pokazuje u izmišljanju novih načina da poveća namete građanima, saopštila je danas odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina. 
Saopštenja | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Kikinđani plaćaju da im bude toplo

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda i šef odborničke grupe LSV u gradskoj skupštini Miroslav Grujić, u ime svih odbornika LSV, predao je juče predsednici Skupštine grada predlog za izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

Jutros je Vrhovni sud Španije izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do trinaest godina zatvora. Razlog za nečuvene kazne, koje su primer državne represije, jeste organizovanje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook