Nekažnjavanje krivaca je kazna za žrtve

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 10. 2017. | Komentara: 0

Nekažnjavanje krivaca je kazna za žrtve

Novi Sad, 16. oktobar 2017 - Činjenica da ni posle deset godina nema kazne za neonaciste koji su napali antifašističku kolonu u Novom Sadu šalje jasnu poruku da u ovoj zemlji napad na antifašiste može proći bez kazne.

LSV

Kada pravosuđe nije u stanju da punu deceniju izađe na kraj sa onima koji su hteli da slave Himlerov rođendan u Novom Sadu, to nije samo pokazatelj kuda je ovu zemlju odvelo zatiranje sopstvene, časne antifašističke prošlosti, nego i da su u našem društvu ozbiljno narušene i sve ostale osnovne ljudske i civilizacijske vrednosti.

I zato niko neće biti iznenađen kada ovo suđenje zastari. I nikome ne treba da bude čudno ako se ovakav slučaj ponovi.

Svemu tome treba dodati i činjenicu da je posle tri godine od paljenja pekara u Vojvodini, oktobra 2014, jedini poznat epilog na sudu jedna odbačena krivična prijava i svega nekoliko izrečenih vaspitnih mera. 

Svaki od ovih incidenata mora biti rasvetljen do kraja i mora biti poznat njegov sudski epilog, jer, u suprotnom, to onda znači da se nekažnjeno može kamenovati, bacati Molotovljevi koktel ili pucati na nečiji lokal samo zato što je njegov vlasnik drugačije nacionalnosti.

Kada takva krivična dela, kao što su napad na antifašističku kolonu i paljenje pekara u Vojvodini nemaju jasnu zakonsku kaznu i jasnu osudu u javnosti i društvu, teško je zamisliti budućnost ove zemlje.
 

mr Maja Sedlarević
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook