Nema kulture sa praznim stomakom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 17. 04. 2012. | Komentara: 0

Nema kulture sa praznim stomakom

ZRENJANIN – Bez suštinskih reformi celog sistema nemoguće je poboljšati stanje u kulturi Srbije, a kamoli kulturu lokalne sredine. Svaki pokušaj se završava na pojedinačnom entuzijazmu – upozorio je danas kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu mr Vladimir Vasiljev.

Vladimir Vasiljev

Kako je istakao na konferenciji za novinare, svi procvati kulture u svetskoj istoriji su se dešavali u periodima mira i blagostanja nacija, a Srbija decenijama nije u takvom stanju, kada se radi o kulturi.

– Na žalost, većina građanki i građana ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. Uz sve to zadržan je centralizam upravljanja, posebno u delu javnih finansija, partokratsko uređenje – istakao je Vasiljev upozorivši da u takvom društvu nema mesta za kulturu.

– Kultura je moguća u demokratskim društvima, sa pravnom državom i otvorenom tržišnom privredom. Kada Srbija bude ozbiljnije krenula u reforme sistema, možemo očekivati da će se popraviti i stanje u kulturi – napomenuo je mr Vladimir Vasiljev, ocenjujući da su, zaslugom Lige, postignuti značajniji rezultati u decentralizaciji svih nivoa vlasti. Kako je naveo, zahvaljujući Ligi, Vojvodina opet ima svoju imovinu, VANU i legate.

– Kada bude imala i 90 odsto onoga što zaradi, kao 80-ih, a ne manje od sedam odsto kao danas, a sa time i zakonodavnu i izvršnu vlast da bi mogla da donosi i sprovodi politike koje su u interesu svojih građana, a ne vlasti u Beogradu, tada će se oporaviti i kultura Vojvodine – zaključio je Vladimir Vasiljev.

(BILSV, 17. 04. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook