Nema mesta ekstremistima u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 17. 07. 2014. | Komentara: 0

Nema mesta ekstremistima u Vojvodini

NOVI SAD, 17. jul - Nema mesta ekstremizmu i ekstremistima u Vojvodini. A izjava Ištvana Pastora, lidera SVM i reakcija Borka Ilića su upravo to. To nisu izjave desničara, nego desničarskih ekstremista.

LSV

Pastorova izjava da je “pravo čudo da je mađarska zajednica opstala” jer “niko 70 godina nije mario za Mađare u Južnim krajevima”, opasna je ne samo zato što je nestinita, nego i zato što aktuelni predsednik pokrajinskog parlamenta i koalicioni partner u republičkoj vlasti Vojvodinu vidi kao Južni kraj. Ta vest bi se dala još analizirati, ali ćemo se zaustaviti na ovom detalju.

Sa druge strane, odgovor potpredsednika Demokratske stranke Srbije Borka Ilića da je “zaista pravo čudo što ste opstali” (misleći na vojvođanske Mađare) i “u državi i među narodom koji vam je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu", podsećanje na to što je ova država omogućila mađarskoj zajednici i ostali detalji su takođe opasni i pokazuju zašto je DSS zanemarljiv i na ivici cenzusa u Vojvodini. To još jednom dokazuje da oni ne razumeju Vojvodinu i ukazuje ko su intelektualne vođe i uzori onih koji pišu raznorazne spiskove srpskih “neprijatelja” i “izdajnika”.

Žalosno je i zastrašujuće da dve stranke i njihovi funkcioneri i misle, a kamoli izlaze u javnost sa takvim stavovima i pozivamo i jedne i druge ne samo da odmah prestanu, nego i da se odmah izvine građanima i građankama Vojvodine.

To izvinjenje duguju građanima i građankama Vojvodine bez obzira na njihovu nacionalnu versku ili zavičajnu pripadnost, ne samo zato što su ih uopšte izložili polemici kakvu nam do sada nisu priredili ni Jobik ni Obraz i ne samo zato što bi trebalo da znaju da podele na to ko je više propatio izazivaju nove podele, nego i zbog činjenice da je jedan od njih dvojice zamenik gradonačelnika Novog Sada, a drugi predsednik Skupštine AP Vojvodine.

A to - ako su zaboravili u žaru svojih ekstremističkih ispada - dodatno, itekako obavezuje na odgovornost prema javnoj reči.


Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook