Nema razloga za vanredne pokrajinske izbore

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 14. 04. 2015. | Komentara: 0

Nema razloga za vanredne pokrajinske izbore

NOVI SAD – Zbog osmogodišnjeg kašnjenja usvajanja Zakona o finansiranju Vojvodine, koji bi obezbedio da joj kako je Ustavom predviđeno pripada najmanje sedam odsto novca iz republičkog budžeta, u prethodnih osam godina pokrajinska kasa je "zakinuta" za preko milijardu evra, objašnjava u intervjuu za "Politiku" lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

LSV

To je glavni razlog zašto je, kako je i upozorio na sednici republičke skupštine, projekat koji bi spasao Vojvodinu da ne bude pod vodom jednako važan kao i "Beograd na vodi". On kaže da bi taj novac dobro došao za rešavanje poplavljenih oranica, zatrpanih i zagađenih kanala i drugih infrastrukturnih projekata, ali i za stvaranje penzionog fonda Vojvodine.
- Niko nema iluzije da je to realističan scenario, da bi neko Vojvodini preko noći mogao da isplati preko milijardu evra, ali recimo da bi Vojvodina mogla biti obeštećena učešćem u akcijama pojedinih državnih preduzeća, u tom iznosu - dodaje lider LSV-a.
 
Da je premijer Aleksandar Vučić razumeo poruku lidera LSV-a, potvrđuje to što je na istoj sednici najavio da u maju počinju razgovori o zakonu o finansiranju pokrajine. Pitanje je samo da li će polazna osnova biti predlog koji je nedavno sačinila pokrajinska vlada ili će to biti prazan papir.
– Mislim da je bolje krenuti od nečega što već postoji. Predlog pokrajinske vlade može da bude početna osnova, a onda tragati za tačkama slaganja i neslaganja. Ali, ja bih krenuo od nulte političke postavke - da li Autonomna pokrajina Vojvodine treba da postoji ili ne.
 
Zar nećete tako zakomplikovati put do usvajanja zakona na koji čekate osam godina?
– Mi imamo situaciju da se svaka republička vlada u proteklih 20 i kusur godina, prema Vojvodini ponaša kao da je nešto izvan državnog sistema, sistema državne uprave. Još od vremena Slobodana Miloševića radilo se na tome da se tiho uguši smanjivanjem ingerencija i uklanjanjem bilo kakve svrhe postojanja pokrajinske administracije. Tu praksu nije prekinula ni vlada Zorana Đinđića, uprkos tome što je pokrajinski budžet višestruko povećan, niti bilo koja vlada poele toga. Nije poenta u visini vojvođanskog budžeta, nego u institucionalnom uključivanju Vojvodine u politički sistem Republike Srbije. Dakle, stvari moraju da se postave na nulti položaj.
 
A, kako mislite to da izvedete?
– Problem je što Vojvodina tek treba da nađe svoje mesto u Srbiji, a Srbija je gura od sebe. Kao da joj Vojvodina smeta da bi se sproveo koncept centralizma beogradskog pašaluka iz 19. veka. E, to su ti nesporazumi. Prvi put je Vojvodina u nezavnsnoj državi Srbiji, uvek je bila u Srbiji koja je bila u Jugoslaviji. I zato je potrebno da se izdefiniše jasan položaj Vojvodine u takvoj Srbiji. Ali, da bi se to dogodilo, i Srbija mora da izdefiniše svoje sopstvene koordinate, recimo: koje su joj granice, ko su joj državljani, a ne da zbunjuje samu sebe, pa da jednim građanima nesrpske nacionalnosti omogućava da imaju i pasoš Srbije i pasoš matične države, a da drugim građanima, recimo Albancima sa Kosova, uskraćuje svoj pasoš iako ih po Ustavu tretira kao svoje državljane. Previše je tu nedoslednosti i nejasnoća.
 
Da li verujete da će Vučićeva inicijativa dovesti do toga da Vojvodina konačno dobije zakon o finnansiranju?
– Mene interesuju rezultati. Ja znam da smo kao stranka verovali DS-u u vezi Vojvodine, Novog Sada, statuta, pa smo došli u poziciju da Novi Sad četiri godine nema načelnika policije. A onda, nakon jednog razgovora sa Aleksandrom Vučićem, na koji sam se odlučio kao već očajan čovek, stanovnik Novog Sada, za četiri dana Novi Sad dobija načelnika policije. To su činjenice. U tom smislu, nemam šta da mu verujem ili ne verujem. On je sam sebe već oročio izjavom da će u maju biti razgovori o zakonu o finansiranju.
 
A hoćete li vi sa naprednjacima da rušite Bojana Pajtića, kako ne bi sa pozicije vlasti ušao u predizbornu kampanju u Vojvodini?
– Da imam bilo kakvu nameru da lično Bojana Pajtića smenjujem sa mesta predsednika Vlade Vojvodine dovoljno bi bilo da se poslanici LSV-a ne pojave na bilo kojoj sednici Skupštine Vojvodine. Ne mislim da bi u ovom trenutku bilo kakvo prekomponovanje donelo bilo šta dobro. Trebalo bi barem šest meseci dok se ta nova vlast ne ustali, dok ne nauči kojim se dugmetom zove sekretarica, a kojim se dobija međugradska veza. Dok bi se to povezalo stigli bi izbori, a Vojvodina bi u međuvremenu trpela i stajala u mestu.
 
Da li vam je sam termin bitan? Decembar, mart, april?
– Izbori će sigurno biti u redovnom roku, u decembru ili aprilu, nama je svejedno. Nema nijednog razloga da budu prevremeni. I verovatno će iz praktičnih razloga biti usaglašavani sa terminom lokalnih izbora.
 
Kako biste ocenili pola godine rekonstruisane pokrajinske vlade, a kako godinu dana rada Vlade Srbije?
– Pokrajinska vlada bolje funkcioniše. Idealno verovatno ne, ali bolje svakako. A, za Vučićevu vladu imam niz pitanja. Jedno je zbog čega je predsednik vlade uzeo na sebe obavezu da odgovara na sva pitanja o svim resorima u vladi? Zatim, o čemu se radi kada Aleksandar Vučić brani svoje ministre koji nisu u stanju da odbrane sami sebe argumentacijom ili delima? Imamo situaciju da pojedini ministri potpuno pobrkaju svoje nadležnosti, pa se onda ministar za socijalna pitanja bavi spoljnom politikom. Ja to ne razumem. Sa druge strane, šta znači to što se tokom rasprave o projektu "Beograd na vodi" u skupštinskoj sali ne nalazi nijedan ministar iz SPS-a, koji je navodno premijeru važan koalicioni partner. Mislim da tu postoji niz unutrašnjih tenzija i nesporazuma koji dovode do toga da u vladi na kraju nemate premijera i ministre, nego Aleksandra Vučića i izgovore.
 
Pa, ocenite onda njega.
– Kako kadaje on jedini? Sa kim da ra poredim?Sa Tomom Nikolićem? Niti su išli u istu školu, niti su isti razred, niti rade isti posao, niti gledaju na istu stranu.
 
Da li biste, eventualno, pristali da budete deo rekonstruisane Vlade Srbije?
– Ne vidim koji bi mogao biti razlog da se tako nešto učini. LSV ima jasan stav prema ulasku u izvršnu vlast, a to znači da radimo kako mi mislimo da treba, i da sprovodimo neke ideje iz našeg programa. Tako da bez potpuno odrešenih ruku ne izgleda da bi bilo moguće da razgovaramo o tome.
 
Pitam vas jer se spekuliše da se „dobro razumete" sa premijerom.
– Čim sam rekao da Vučić drži reč, krenuli su napadi na mene da sam nekakvo njegovo "skriveno oružje". To je posledica stare prakse beogradske čaršije da se moraju zauzeti strane koje ona odredi, a da se svoje mišljenje ne sme imati.
 
Šta očekujete od mitinga DS-a i SNS-a?
– Sugerisao bi SNS-u da apsolutno ne drži nikakav miting, jer za tim niti ima potrebu, niti šta pametno iz toga može proisteći. A DS-u bih savetovao da se ne laća metoda za koje se nadam da su ostale u godinama koje su za nama.

Parada 9. maja u Moskvi trebalo je da bude trijumfalni dokaz pobede nad nacizmom

LSV baštini tekovine antifašizma. Kako gledate na aktuelne pritiske iz EU da naša vojska ne maršira Crvenim trgom na paradi 9. maja, da će to uticati na proces evropskih integracija?
– Ja mislim da je sve to na gomili ogromna tuga i nepravda. Desetine miliona građana Sovjetskog Saveza je položilo živote u borbi protiv fašizma, i parada 9. maja na 70. godina pobede nad nacizmom trebalo je da bude trijumfalni dokaz da je pobeđeno to najveće od svih zala koje je Evropa videla. Umesto toga, sve to postaje poligon za dnevnopolitička prepucavanja. Kada se sve to stavi na vagu, prvo što mi pada na pamet je afrička poslovica koja glasi: "Kada se slonovi tuku strada trava, a kada slonovi vode ljubav opet strada trava." Dakle, između tog ruskog i EU slona, gaženje po Srbiji nekako dođe obavezno. Jedino mislim da bi u toj našoj zlehudoj sudbini Nikolić master Tomislav mogao malo manje da nam pomaže u ulozi gaženih.

(BILSV, 14. 04. 2015)
 



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook