Nema zaborava za odgovorne za rat u BiH

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 05. 04. 2017. | Komentara: 0

Nema zaborava za odgovorne za rat u BiH

Novi Sad, 05. april 2017 - Liga socijademokrata Vojvodine podseća da se sutra navršava 25 godina od početka krvavog rata u Bosni i Hercegovini. Nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, 6. aprila 1992. Sarajevo je stavljeno pod opsadu u kojoj će živeti i umirati, granatirano svakog narednog dana.

LSV

I tako 1475 dana, što opsadu Sarajeva čini jednom od najdužih u modernoj istoriji. Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 11.000 ljudi i 1601 dete. U čitavoj Bosni i Hercegovini ubijeno je tokom sukoba blizu 100.000 ljudi, a oko dva miliona raseljeno iz svojih domova.

Dejtonski sporazum zaustavio je 1995. rat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici u julu iste godine. Ipak, pokazaće se da Dejtonski sporazum nije i adekvatan okvir za izgradnju mira u BiH. Nefunkcionalnost države uz neskrivene separatističke težnje Milorada Dodika, čine Bosnu do danas najosetljivijim delom Balkana i mogućim izvorištem novog sukoba.

Republika Srbija, u vreme početka rata u BiH pod vlašću Slobodana Miloševića, dala je odlučujući doprinos sukobima. Nesumnjive teritorijalne pretenzije velikog dela intelektualne, a onda i političke elite Srbije prema Bosni, u to vreme nisu prikrivane.

Učešće Srbije u ratu u BiH bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno. Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgu Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.

Uprkos svemu tome, naše društvo i vladajuća politika do danas nisu raskinuli sa nacionalističkom idejom koja je pre četvrt veka i dovela do najvećeg ratnog sukoba u Evropi posle Drugog svetskog rata.

LSV kao stranka izrasla na antiratnom pokretu beskompromisno će se i u budućnosti boriti protiv svih onih koji šire mržnju i podstiču nove sukobe na Balkanu. Ali jednakom snagom ćemo se zalagati i za negovanje kulture sećanja na ratove iz devedesetih godina, čiji smo svedoci i često nemi saučesnici i sami bili.

Ako smo borbu protiv rata u Bosni izgubili, bitku protiv zaborava na taj strašni sukob ne smemo.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak


Govori | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Kada će crnogorski postati službeni jezik?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjem zasedanju skupštine Srbije pitala ministra državne i lokalne samouprave Branka Ružića kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi Zakonom propisani uslovi.
Saopštenja | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Zašto vlast ne reaguje na Šešeljev govor mržnje?

Liga socijaldemokrata Vojvodine najstrože osuđuje najnoviji neprimereni istup osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja.
Odbori LSV | Ponedeljak, 15. 07. 2019. | Komentara: 0

Umesto da proradi, fabrika još u izgradnji i menja hemikalije za prečišćavanje

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom najoštrije osuđuje neodgovornost predstavnika zrenjaninske vlasti prema interesima svih Zrenjaninaca time što ih i dalje dovodi u zabludu u vezi sa obezbeđivanjem zdrave pijaće vode.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook