Nema zaborava za odgovorne za rat u BiH

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 05. 04. 2017. | Komentara: 0

Nema zaborava za odgovorne za rat u BiH

Novi Sad, 05. april 2017 - Liga socijademokrata Vojvodine podseća da se sutra navršava 25 godina od početka krvavog rata u Bosni i Hercegovini. Nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, 6. aprila 1992. Sarajevo je stavljeno pod opsadu u kojoj će živeti i umirati, granatirano svakog narednog dana.

LSV

I tako 1475 dana, što opsadu Sarajeva čini jednom od najdužih u modernoj istoriji. Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 11.000 ljudi i 1601 dete. U čitavoj Bosni i Hercegovini ubijeno je tokom sukoba blizu 100.000 ljudi, a oko dva miliona raseljeno iz svojih domova.

Dejtonski sporazum zaustavio je 1995. rat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici u julu iste godine. Ipak, pokazaće se da Dejtonski sporazum nije i adekvatan okvir za izgradnju mira u BiH. Nefunkcionalnost države uz neskrivene separatističke težnje Milorada Dodika, čine Bosnu do danas najosetljivijim delom Balkana i mogućim izvorištem novog sukoba.

Republika Srbija, u vreme početka rata u BiH pod vlašću Slobodana Miloševića, dala je odlučujući doprinos sukobima. Nesumnjive teritorijalne pretenzije velikog dela intelektualne, a onda i političke elite Srbije prema Bosni, u to vreme nisu prikrivane.

Učešće Srbije u ratu u BiH bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno. Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgu Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.

Uprkos svemu tome, naše društvo i vladajuća politika do danas nisu raskinuli sa nacionalističkom idejom koja je pre četvrt veka i dovela do najvećeg ratnog sukoba u Evropi posle Drugog svetskog rata.

LSV kao stranka izrasla na antiratnom pokretu beskompromisno će se i u budućnosti boriti protiv svih onih koji šire mržnju i podstiču nove sukobe na Balkanu. Ali jednakom snagom ćemo se zalagati i za negovanje kulture sećanja na ratove iz devedesetih godina, čiji smo svedoci i često nemi saučesnici i sami bili.

Ako smo borbu protiv rata u Bosni izgubili, bitku protiv zaborava na taj strašni sukob ne smemo.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak


Odbori LSV | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast šampion u uvođenju novih nameta za građane

Zrenjaninska naprednjačka vlast ne prestaje da nas iznenađuje kreativnošću koju pokazuje u izmišljanju novih načina da poveća namete građanima, saopštila je danas odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina. 
Saopštenja | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Kikinđani plaćaju da im bude toplo

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda i šef odborničke grupe LSV u gradskoj skupštini Miroslav Grujić, u ime svih odbornika LSV, predao je juče predsednici Skupštine grada predlog za izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

Jutros je Vrhovni sud Španije izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do trinaest godina zatvora. Razlog za nečuvene kazne, koje su primer državne represije, jeste organizovanje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook