Nema zaborava za odgovorne za rat u BiH

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 05. 04. 2017. | Komentara: 0

Nema zaborava za odgovorne za rat u BiH

Novi Sad, 05. april 2017 - Liga socijademokrata Vojvodine podseća da se sutra navršava 25 godina od početka krvavog rata u Bosni i Hercegovini. Nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, 6. aprila 1992. Sarajevo je stavljeno pod opsadu u kojoj će živeti i umirati, granatirano svakog narednog dana.

LSV

I tako 1475 dana, što opsadu Sarajeva čini jednom od najdužih u modernoj istoriji. Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 11.000 ljudi i 1601 dete. U čitavoj Bosni i Hercegovini ubijeno je tokom sukoba blizu 100.000 ljudi, a oko dva miliona raseljeno iz svojih domova.

Dejtonski sporazum zaustavio je 1995. rat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici u julu iste godine. Ipak, pokazaće se da Dejtonski sporazum nije i adekvatan okvir za izgradnju mira u BiH. Nefunkcionalnost države uz neskrivene separatističke težnje Milorada Dodika, čine Bosnu do danas najosetljivijim delom Balkana i mogućim izvorištem novog sukoba.

Republika Srbija, u vreme početka rata u BiH pod vlašću Slobodana Miloševića, dala je odlučujući doprinos sukobima. Nesumnjive teritorijalne pretenzije velikog dela intelektualne, a onda i političke elite Srbije prema Bosni, u to vreme nisu prikrivane.

Učešće Srbije u ratu u BiH bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno. Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgu Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.

Uprkos svemu tome, naše društvo i vladajuća politika do danas nisu raskinuli sa nacionalističkom idejom koja je pre četvrt veka i dovela do najvećeg ratnog sukoba u Evropi posle Drugog svetskog rata.

LSV kao stranka izrasla na antiratnom pokretu beskompromisno će se i u budućnosti boriti protiv svih onih koji šire mržnju i podstiču nove sukobe na Balkanu. Ali jednakom snagom ćemo se zalagati i za negovanje kulture sećanja na ratove iz devedesetih godina, čiji smo svedoci i često nemi saučesnici i sami bili.

Ako smo borbu protiv rata u Bosni izgubili, bitku protiv zaborava na taj strašni sukob ne smemo.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak






Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook