Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 03. 10. 2019. | Komentara: 0

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

Žitište, 03. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovode zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbe.

Prethodnih dana u mestu Torak je izgorela značajna površina neobranog kukuruza, usled nemara pojedinaca koji pale biljne ostatke, što je u suprotnosti sa zakonom. Postavlja se pitanje šta rade za to vreme nadležni organi reda, poljočuvarska služba i otali organi lokalne samouprave.

LSV

Tim povodom, Liga socijaldemokrata Vojvodine obratila se predsedniku opštine Žitište Mitru Vučureviću, predsednici Skupštine opštine Dragani Petković i načelniku Opštinske uprave Mladenu Ajdukoviću sa zahtevom da hitno odgovore na pitanja koje su dužni da saopšte široj javnosti.              

Postavlja se pitanje koje aktivnosti i mere sprovodi poljočuvarska služba opštine Žitište na sprečavanju krađe i paljenja biljnih ostataka i koliko je prijava podneto protiv lica koja protivzakonito pale biljne ostatke i time ugrožavaju  imovinu (neobrane parcele kukuruza) poljoprivrednika sa teritorije ove opštine.

Treba odgovoriti i kome da se obrate oštećeni građani ili oni koji primećuju lica koja kradu kukuruz ili pale biljne ostatke, u situaciji u kojoj kontakt podaci poljočuvarske službe nisu objavljeni čak ni na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Žitište.

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira i na odgovorima o pokrivanju štete koju su pretrpeli poljoprivrednici. Tražimo odgovor i na to koliko je isplativo uložiti skoro 7 miliona dinara u poljočuvarsku službu, koliko je opredeljeno budžetom i sprovedenom javnom nabavkom za njeno anagažovanje, a da ta usluga bude tako manjkavo izvršena.

Apeluje se da svi nadležni organi uključujući policiju i vatrogasce vrše pojačane kontrole i da se hitno reaguje kada je ugrožena bezbednost građana i njihove imovine. Da se insistira kod organa javnog reda da se pokrene postupak i sankcioniše u skladu sa zakonom svako lice koje krade i pali biljne ostatke, pošto je to zabranjeno i zakonom kažnjivo. Da se preispita ugovor i javna nabavka za angažovanje poljočuvarske službe pošto je očigledno da ima propusta. Zahteva se i da se obezbede sredstva za nabavku nove opreme, goriva kao i za  remontovanje i održavanje postojeće opreme i vozila Dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji opštine Žitište, pogotovo onih posebno aktivnih. Napominjemo da  članovi ovih organizacija bez ikakve naknade godinama spašavaju imovinu građana, tako što reaguju brzo i efikasno i najčešće su prvi koji stižu na lice mesta kada treba zaštiti bezbednost građana i njihove imovine.

Pored toga, tražimo od nadležnih da omoguće građanima udisanje svežeg vazduha, bez dima koji se oseća već nekoliko dana na teritoriji ovog naselja opštine Žitište.

Kada govorimo o nemaru nadležnih organa, treba istaći i da je jedini apel građanima da ne pale biljne ostatke, kako bi se izbeglo uništavanje imovine stigao putem društvenih mreža i to od strane Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva iz Torka, dok niko iz Opštinske uprave, skupštine opštine i Opštinskog veća nije uspeo da napiše i objavi apel, kao ni da se stara o tome da građani budu obavešteni o načinu na koji mogu kontaktirati nadležne organizacije.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine obraćala se i ranije nadležnima, ali je očigledno da je prošla još jedna godina, i da se na polju zaštite imovine građana kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka nije uradilo ništa, i da se isti problemi ponavljaju iz godine u godinu, samo se šteta povećava.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da nadležni hitno reaguju, kao i da preduzmu predložene mere, pošto su trenutno ugrožena prava građana naše opštine, posebno naglasivši da se pomenuti problemi odnose na poljoprivrednike, koji plaćanjem poreza i drugih davanja kojima se puni budžet opštine, pokrajine i republike, dodatno obavezuju nadležne da reaguju u trenucima kada im je bezbednost ili imovina ugrožena.

Predsednik Opštinskog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
i odbornik u SO Žitište
Mirća Lelea




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook