Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 03. 10. 2019. | Komentara: 0

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

Žitište, 03. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovode zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbe.

Prethodnih dana u mestu Torak je izgorela značajna površina neobranog kukuruza, usled nemara pojedinaca koji pale biljne ostatke, što je u suprotnosti sa zakonom. Postavlja se pitanje šta rade za to vreme nadležni organi reda, poljočuvarska služba i otali organi lokalne samouprave.

LSV

Tim povodom, Liga socijaldemokrata Vojvodine obratila se predsedniku opštine Žitište Mitru Vučureviću, predsednici Skupštine opštine Dragani Petković i načelniku Opštinske uprave Mladenu Ajdukoviću sa zahtevom da hitno odgovore na pitanja koje su dužni da saopšte široj javnosti.              

Postavlja se pitanje koje aktivnosti i mere sprovodi poljočuvarska služba opštine Žitište na sprečavanju krađe i paljenja biljnih ostataka i koliko je prijava podneto protiv lica koja protivzakonito pale biljne ostatke i time ugrožavaju  imovinu (neobrane parcele kukuruza) poljoprivrednika sa teritorije ove opštine.

Treba odgovoriti i kome da se obrate oštećeni građani ili oni koji primećuju lica koja kradu kukuruz ili pale biljne ostatke, u situaciji u kojoj kontakt podaci poljočuvarske službe nisu objavljeni čak ni na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Žitište.

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira i na odgovorima o pokrivanju štete koju su pretrpeli poljoprivrednici. Tražimo odgovor i na to koliko je isplativo uložiti skoro 7 miliona dinara u poljočuvarsku službu, koliko je opredeljeno budžetom i sprovedenom javnom nabavkom za njeno anagažovanje, a da ta usluga bude tako manjkavo izvršena.

Apeluje se da svi nadležni organi uključujući policiju i vatrogasce vrše pojačane kontrole i da se hitno reaguje kada je ugrožena bezbednost građana i njihove imovine. Da se insistira kod organa javnog reda da se pokrene postupak i sankcioniše u skladu sa zakonom svako lice koje krade i pali biljne ostatke, pošto je to zabranjeno i zakonom kažnjivo. Da se preispita ugovor i javna nabavka za angažovanje poljočuvarske službe pošto je očigledno da ima propusta. Zahteva se i da se obezbede sredstva za nabavku nove opreme, goriva kao i za  remontovanje i održavanje postojeće opreme i vozila Dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji opštine Žitište, pogotovo onih posebno aktivnih. Napominjemo da  članovi ovih organizacija bez ikakve naknade godinama spašavaju imovinu građana, tako što reaguju brzo i efikasno i najčešće su prvi koji stižu na lice mesta kada treba zaštiti bezbednost građana i njihove imovine.

Pored toga, tražimo od nadležnih da omoguće građanima udisanje svežeg vazduha, bez dima koji se oseća već nekoliko dana na teritoriji ovog naselja opštine Žitište.

Kada govorimo o nemaru nadležnih organa, treba istaći i da je jedini apel građanima da ne pale biljne ostatke, kako bi se izbeglo uništavanje imovine stigao putem društvenih mreža i to od strane Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva iz Torka, dok niko iz Opštinske uprave, skupštine opštine i Opštinskog veća nije uspeo da napiše i objavi apel, kao ni da se stara o tome da građani budu obavešteni o načinu na koji mogu kontaktirati nadležne organizacije.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine obraćala se i ranije nadležnima, ali je očigledno da je prošla još jedna godina, i da se na polju zaštite imovine građana kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka nije uradilo ništa, i da se isti problemi ponavljaju iz godine u godinu, samo se šteta povećava.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da nadležni hitno reaguju, kao i da preduzmu predložene mere, pošto su trenutno ugrožena prava građana naše opštine, posebno naglasivši da se pomenuti problemi odnose na poljoprivrednike, koji plaćanjem poreza i drugih davanja kojima se puni budžet opštine, pokrajine i republike, dodatno obavezuju nadležne da reaguju u trenucima kada im je bezbednost ili imovina ugrožena.

Predsednik Opštinskog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
i odbornik u SO Žitište
Mirća Lelea




Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook