Neophodna je borba protiv svih oblika diskriminacije

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 21. 03. 2012. | Komentara: 0

Neophodna je borba protiv svih oblika diskriminacije

ZRENJANIN –  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, u Gradskoj kući danas je održan javni čas za učenike i učenice Zrenjaninske gimnazije i Ekonomsko - trgovinske škole "Jovan Trajković".

Aleksandar Marton

Njima su o značaju borbe protiv svakog oblika diskrimancije pričali Irena Tapavički, zamenica Zaštitnika građana zadužena za zaštitu prava deteta i ravnopravnost polova i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina. Irena Tapavički je istakla važnost upoznavanja srednjoškolaca sa ovom problematikom i pohvalila primer Skupštine grada Zrenjanina, dok je Marton podsetio na to da i 67 godina posle pobede nad nacizmom i fašizmom u društvu postoje njihovi pojavni oblici.
– U to spada i rasizam i, na žalost, mlake reakcije generalno, pa tako i u Srbiji, prema tim oblicima ponašanja dovode do toga da i dalje imamo veoma česte incidente po ovoj osnovi. Bojim se da će tako i biti sve dok celokupno društvo ne uradi nešto po tom pitanju i sve dok  nedostaje ozbiljnija reakcija države – naveo je Marton. On je dodao da se sa mladim ljudima mora više raditi.
– Sa njima treba pričati o svemu ružnom što se dešavalo u 20. veku: o nacizmu, o tome da je, na žalost, pre 60 ili 70 godina praktično smrtna presuda bila boja kože ili nacija – rekao je Aleksandar Marton. Ocenio je da na Balkanu možda nije toliko prisutan izvorni oblik rasizma, jer nisu u tolikoj meri prisutni pripadnici drugih rasa, ali da je svakako potrebno šire sagledavanje ove teme.
– Ako posmatramo diskriminaciju šire, onda imamo problem sa nacionalizmom, šovinizmom, sa time da je i dalje preporuka da se bude lojalan naciji ili nekoj grupi, a ne da se bude dobar čovek, bez obzira na ime ili prezime. Zbog toga je edukacija veoma važan faktor u borbi protiv ovakvih stvari i apelujem na državne organe i obrazovni sistem da deluju prema mladim ljudima, onako kako je na primer Zrenjaninska gimnazija delovala kada je prva u Srbiji održala čas o Holokaustu – istakao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina. Marton je zaključio da je neophodno da sudski organi, na čelu sa Ustavnim sudom Republike Srbije  zabrane sve desne ekstremne grupe: fašističke, rasističke, nacionalističke, koje, kako je rekao, već godinama krše Ustav RS i kako bi se sprečilo da mladi ljudi vide svoje uzore u pojedincima koji ih vode.  

(BILSV, 21. 03. 2012.)Događaji | Sreda, 22. 05. 2019. | Komentara: 0

Za Vojvođanski front - osim Vojvodine - nema rezervnog plana!

Na tribini “Vojvođanskog fronta“ u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije u Žablju, govorili su pred okupljenim građanima predstavnici ove dve stranke.
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Osuda Rističevićevog napada na sudije Majića i Hadžiomerovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje tvrdnje narodnog poslanika Marijana Rističevića da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu. Rističević je sudije optužio da su presudu doneli „vrlo verovatno za novac“.
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

Većina Novobečejaca je bila neprijatno iznenađena kada su im u proteklih nekoliko dana stigla poreska rešenja uvećana nekima za 50%, nekima za 100%, a bilo je i onih kojima su poreska rešenja na imovinu bila povećana 300%. Liga socijaldemokrata Vojvodine je na molbu mnogobrojnih nezadovoljnih građana pokušala da dođe do odgovora zašto su se desile tako velike promene i udari na njihov budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook