Neophodna je borba protiv svih oblika diskriminacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 21. 03. 2012. | Komentara: 0

Neophodna je borba protiv svih oblika diskriminacije

ZRENJANIN –  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, u Gradskoj kući danas je održan javni čas za učenike i učenice Zrenjaninske gimnazije i Ekonomsko - trgovinske škole "Jovan Trajković".

Aleksandar Marton

Njima su o značaju borbe protiv svakog oblika diskrimancije pričali Irena Tapavički, zamenica Zaštitnika građana zadužena za zaštitu prava deteta i ravnopravnost polova i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina. Irena Tapavički je istakla važnost upoznavanja srednjoškolaca sa ovom problematikom i pohvalila primer Skupštine grada Zrenjanina, dok je Marton podsetio na to da i 67 godina posle pobede nad nacizmom i fašizmom u društvu postoje njihovi pojavni oblici.
– U to spada i rasizam i, na žalost, mlake reakcije generalno, pa tako i u Srbiji, prema tim oblicima ponašanja dovode do toga da i dalje imamo veoma česte incidente po ovoj osnovi. Bojim se da će tako i biti sve dok celokupno društvo ne uradi nešto po tom pitanju i sve dok  nedostaje ozbiljnija reakcija države – naveo je Marton. On je dodao da se sa mladim ljudima mora više raditi.
– Sa njima treba pričati o svemu ružnom što se dešavalo u 20. veku: o nacizmu, o tome da je, na žalost, pre 60 ili 70 godina praktično smrtna presuda bila boja kože ili nacija – rekao je Aleksandar Marton. Ocenio je da na Balkanu možda nije toliko prisutan izvorni oblik rasizma, jer nisu u tolikoj meri prisutni pripadnici drugih rasa, ali da je svakako potrebno šire sagledavanje ove teme.
– Ako posmatramo diskriminaciju šire, onda imamo problem sa nacionalizmom, šovinizmom, sa time da je i dalje preporuka da se bude lojalan naciji ili nekoj grupi, a ne da se bude dobar čovek, bez obzira na ime ili prezime. Zbog toga je edukacija veoma važan faktor u borbi protiv ovakvih stvari i apelujem na državne organe i obrazovni sistem da deluju prema mladim ljudima, onako kako je na primer Zrenjaninska gimnazija delovala kada je prva u Srbiji održala čas o Holokaustu – istakao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina. Marton je zaključio da je neophodno da sudski organi, na čelu sa Ustavnim sudom Republike Srbije  zabrane sve desne ekstremne grupe: fašističke, rasističke, nacionalističke, koje, kako je rekao, već godinama krše Ustav RS i kako bi se sprečilo da mladi ljudi vide svoje uzore u pojedincima koji ih vode.  

(BILSV, 21. 03. 2012.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook