Nerešena ubistva novinara mehanizam za opstanak na vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 12. 04. 2018. | Komentara: 0

Nerešena ubistva novinara mehanizam za opstanak na vlasti

Novi Sad, 12. april 2018 - Na devetnaestu godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća javnost da je od 1998. do 2005. godine ubijeno 14 novinara, a da za to niko nije odgovarao. 

lsv

Posledica je tragična situacija na medijskoj sceni Srbije, u kojoj se novinari ne usuđuju da postave najvažnija pitanja poput onog o tome zašto se hiljade hektara najplodnije zemlje u Vojvodini deli tajkunima i zaslužnim partijskim članovima vladajuće partije.

Svako oduzimanje života čoveku je najteži zločin. Oduzimanje života novinaru, međutim, ima i dimenziju višestrukih posledica po društvo. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Zastrašivanje novinara progonima, fizičkim šikaniranjem na javnim skupovima, verbalnim omalovažavanjem i nametanjem modela dozvoljenog i prihvatljivog nasilničkog ponašanja prema predstavnicima medija, dovelo je do katastrofalne situacije na medijskoj sceni naše zemlje i brutalno ugrožava kritičko mišljenje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ističe da su nalogodavci ubistva Slavka Ćuruviju osudili na smrt zato što je svojom kritikom njihovih loših poteza uticao na javno mnjenje i ugrozio njihov opstanak na vlasti. Neki od saradnika optuženih su i danas članovi vladajućeg aparata. 

Stvaranjem ovakve medijske atmosfere, u kojoj sa nacionalnih javnih medijskih servisa i iz većine drugih medija dominira unisona jednopartijska propaganda vladajuće partije, javnost je uskraćena za objektivan prikaz lošeg stanja u državi i društvu. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se omogući sva potrebna pomoć države u rešavanju ovog i drugih slučajeva ubistava novinara, jer u takvoj medijskoj situaciji, kada nijedno ubistvo nije rešeno, malo njih se usuđuje da postavi pitanja o ustupanju hiljada hektara najplodnije zemlje u Vojvodini tajkunima i zaslužnim partijskim članovima, masovnom odlasku ljudi u inostranstvo, kupovini diploma, nepostojanju nezavisnog sudstva, nasilju u Skupštini... a javnost se drži u medijskom mraku ili se njom manipuliše poluistinama što je nedopustivo u demokratskom društvu.

Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook