Nesklad odluka pokrajinske i republičke vlasti u oblasti podsticanja nataliteta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 15. 08. 2018. | Komentara: 0

Nesklad odluka pokrajinske i republičke vlasti u oblasti podsticanja nataliteta

Novi Sad, 15. avgust 2018 - Poražavajuća je činjenica da od svih mera pronatalitetne politike za koji se zalaže Kabinet ministarke bez portfelja, zadužene za demografiju i populacionu politiku, Pokrajinska vlada podstiče tek delimično ove mere.

LSV

U najavi „dodatnih modifikovanih mera populacione politike“, pokrajinski sekretar za socijalna pitanja, demografiju i ravnopravnost polova zanemaruje nekoliko činjenica:

- Ako nezaposlene majke dobijaju 12000,00 dinara pomoći, uz uslov da prethodno ne primaju socijalnu pomoć, a Pokrajina je u tom smislu „poslodavac“, da li je ovaj oblik pomoći u suprotnosti sa ekonomskim osnaživanjem i usklađivanjem rada i roditeljstva, što je jedan od posebnih ciljeva Strategije za podsticanje rađanja, jer se majke podstiču da ostanu nezaposlene umesto da traže posao i postanu nezavisne?

- U cilju dodele bespovratnih sredstava za pomoć u rešavanju stambenog pitanja, uslovi se drastično sužavaju na porodice sa troje i više dece, rođene od 1. Januara 2018. Godine, do trenutka raspisivanja konkursa što se očekuje krajem avgusta ili najkasnije u septembru. Jedan od uslova je da je „jedan od roditelja zaposlen“, što automatski isključuje nezaposlene majke koje prethodno primaju pomoć od 12000 dinara.

Sve nove mere pronatalitetne politike na terijtoriji AP Vojvodine i dalje ne nude odgovor na pitanje: šta je sa opredeljenim sredstvima od početka godine namenjenim za pomoć porodicama sa troje dece? Dok se Vlada AP Vojvodine pravda usklađivanjem sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, Grad Beograd donosi nove odluke o jednokratnoj vrsti pomoći majkama za prvorođeno dete.

Zbog svega napred navedenog, Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje da li su mere pronatalitetne politike na teritoriji AP Vojvodine, sprovedene u skladu sa Strategijom podsticanja rađanja ili imaju cilj promocije Vlade AP Vojvodine, uz izgovor da će tek izrada pravilnika koji propisuju posebne kriterijume za dodelu svih oblika finansijske pomoći dovesti do pravih rezultata?

Građani i građanke AP Vojvodine očekuju odgovore na konkretna pitanja od Pokrajinske vlade.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki  



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook