Nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Šandoru Kepiru

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Ponedeljak, 18. 07. 2011. | Komentara: 0

Nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Šandoru Kepiru

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović izrazio je nezadovoljstvo presudom Suda u Budimpešti, kojom se kapetan mađarske žandarmerije u Drugom svetskom ratu Šandor Kepiro oslobađa krivice. Šandor Kepiro optužen je za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma tokom Novosadske racije,

Aleksandar Jovanović

progroma koji su mađarski fašisti organizovali nad stanovištvom u Novom Sadu i okolini tokom januara 1942. godine.

"Kao i svaki grad, tako i Novi Sad u svojoj istoriji beleži tragične događaje, tokom kojih su stradali mnogi naši nevini sugrađani i sugrađanke. Takvih događaja nije bilo mnogo, ali se jedan, po svojoj strahoti, iskazanoj svireposti i nesreći koja je zadesila naš grad, izdvaja od ostalih. Taj, najtragičniji događaj u istoriji Novog Sada i okoline, desio se krajem januara 1942. godine, kada je na najmučniji i normalnom čoveku neshvatljiv način, pobijeno ili pod led Dunava bačeno na stotine tela nedužno ubijenih Srba, Jevreja, Roma, jednom rečju - Novosađana. Oni koji su preživeli Novosadsku raciju, kao i oni čiji su najmiliji zverski ubijeni tokom 21, 22. i 23. januara 1942. godine, čekaju na pravdu više od 69 godina " istakao je Jovanović u svom saopštenju. On je je dodao da nada da će pravda biti zadovoljena nikada nije nestala, uprkos izbegavanju presuda donetih nakon Drugog svetskog rata, po kojima je Šandor Kepiro osuđen na 10, odnosno 14 godina zatvora zbog ratnih zločina. U suprotnom, naveo je Jovanović, to bi značilo odustajanje ne samo od pravde već i od principa savremenog društva: da svaki zločin ima svoje ime i svoje prezime i da svaki zločinac mora da odgovara za svoja nedela.

"Zločini počinjeni tokom Novosadske racije epilog su zločinačke politike fašista. Činjenica da su se ti događaji odvijali baš ovde u Novom Sadu, obavezuje sve nas da najoštrije osudimo svaku pojavu apsolutizma, jednoumlja, tiranije i svih drugih ideologija usmerenih protiv čoveka. Da osudimo i sve nemile događaje kojih smo bili svedoci poslednjih godina oličenih u pojavi novih oblika fašizma i organizacija sa takvom i sličnim ideologijama, pomilovanjima za zločine protiv čoveka i čovečnosti, pokušajima da se na bilo koji način rehabilituju ovakve i slične pojave i pojedinci jer se time direktno blati uspomena na žrtve ovog i svih drugih zločina počinjenih u ime takvih ideologija " istakao je predsednik novosadskog parlamenta. Zbog svega toga, naveo je on, očekuje da mađarsko tužilaštvo uloži žalbu na presudu Šandoru Kepiru, jer pravda možda jeste spora, ali ne sme biti nedostižna.

(BILSV, 18. 07. 2011.)
Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

Pritisci na kandidate LSV u opštini Kovačica

Zbog nepoštovanja osnovnih pravila demokratskog izbornog procesa, te ako se nastavi sa pritiscima, Liga socijaldemokrata Vojvodine neće imati kandidate na predstojećim izborima za Savete mesnih zajednica u opštini Kovačica. Kandidati LSV bili su spremni da se nadmeću za glasove birača, ali su u prethodnih nekoliko dana aktivisti Srpske napredne stranke, preko svojih posrednika, upozoravali kandidate LSV da kandidatura na izborima nije mudar potez.
Saopštenja | Petak, 23. 08. 2019. | Komentara: 0

MUP da izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije da revidira i izmeni apsurdne odredbe u Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila i Pravilnik o vozačkim dozvolama.  
Saopštenja | Četvrtak, 22. 08. 2019. | Komentara: 0

Stamatović gazi Ustav Srbije, a tužilaštvo ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je političko delovanje predsednika opštine Čajetina i lidera stranke Zdrava Srbija Milana Stamatovića veoma opasno po Srbiju. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook