Nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Šandoru Kepiru

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Ponedeljak, 18. 07. 2011. | Komentara: 0

Nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Šandoru Kepiru

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović izrazio je nezadovoljstvo presudom Suda u Budimpešti, kojom se kapetan mađarske žandarmerije u Drugom svetskom ratu Šandor Kepiro oslobađa krivice. Šandor Kepiro optužen je za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma tokom Novosadske racije,

Aleksandar Jovanović

progroma koji su mađarski fašisti organizovali nad stanovištvom u Novom Sadu i okolini tokom januara 1942. godine.

"Kao i svaki grad, tako i Novi Sad u svojoj istoriji beleži tragične događaje, tokom kojih su stradali mnogi naši nevini sugrađani i sugrađanke. Takvih događaja nije bilo mnogo, ali se jedan, po svojoj strahoti, iskazanoj svireposti i nesreći koja je zadesila naš grad, izdvaja od ostalih. Taj, najtragičniji događaj u istoriji Novog Sada i okoline, desio se krajem januara 1942. godine, kada je na najmučniji i normalnom čoveku neshvatljiv način, pobijeno ili pod led Dunava bačeno na stotine tela nedužno ubijenih Srba, Jevreja, Roma, jednom rečju - Novosađana. Oni koji su preživeli Novosadsku raciju, kao i oni čiji su najmiliji zverski ubijeni tokom 21, 22. i 23. januara 1942. godine, čekaju na pravdu više od 69 godina " istakao je Jovanović u svom saopštenju. On je je dodao da nada da će pravda biti zadovoljena nikada nije nestala, uprkos izbegavanju presuda donetih nakon Drugog svetskog rata, po kojima je Šandor Kepiro osuđen na 10, odnosno 14 godina zatvora zbog ratnih zločina. U suprotnom, naveo je Jovanović, to bi značilo odustajanje ne samo od pravde već i od principa savremenog društva: da svaki zločin ima svoje ime i svoje prezime i da svaki zločinac mora da odgovara za svoja nedela.

"Zločini počinjeni tokom Novosadske racije epilog su zločinačke politike fašista. Činjenica da su se ti događaji odvijali baš ovde u Novom Sadu, obavezuje sve nas da najoštrije osudimo svaku pojavu apsolutizma, jednoumlja, tiranije i svih drugih ideologija usmerenih protiv čoveka. Da osudimo i sve nemile događaje kojih smo bili svedoci poslednjih godina oličenih u pojavi novih oblika fašizma i organizacija sa takvom i sličnim ideologijama, pomilovanjima za zločine protiv čoveka i čovečnosti, pokušajima da se na bilo koji način rehabilituju ovakve i slične pojave i pojedinci jer se time direktno blati uspomena na žrtve ovog i svih drugih zločina počinjenih u ime takvih ideologija " istakao je predsednik novosadskog parlamenta. Zbog svega toga, naveo je on, očekuje da mađarsko tužilaštvo uloži žalbu na presudu Šandoru Kepiru, jer pravda možda jeste spora, ali ne sme biti nedostižna.

(BILSV, 18. 07. 2011.)
Iz medija | Subota, 16. 02. 2019. | Komentara: 0

Skupština je sedam puta raspravljala o Kosovu, a nikada o Vojvodini

Svako zviždanje vlasti se u javnosti prihvata sa oduševljenjem, a zaboravljaju se biografije onih koji su se, navodno, na taj način suprostavili predstavnicima vlasti, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući u Jutarnjem programu Prve TV komentarišući jučerašnje postupke pokreta SNP Naši.
Saopštenja | Subota, 16. 02. 2019. | Komentara: 0

Hoće li se ikada rešiti problem deponije životinjskih leševa?

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predstavnicima vladajuće većine u Gradu Somboru, Pokrajinskoj vladi i Vladi Republike Srbije: da li će neko i kada trajno rešiti problem divlje deponije životinjskih leševa, koja je nastala na putu između Bačkog Brestovca i Stapara?
Iz medija | Petak, 15. 02. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Naš put nije da ovu vlast naslede Dveri i Obradović

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu za list Blic rekao je da stranku zanima jasan odgovor na pitanja da li se ide u EU integracije, da li se ide ka decentralizaciji zemlje, a to da se zamenjuje Tadić Nikolićem, Nikolić Vučićem, a Vučića - daleko bilo - Boškom Obradovićem, nije put i nije politika koja interesuje LSV.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook