Nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Šandoru Kepiru

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Ponedeljak, 18. 07. 2011. | Komentara: 0

Nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Šandoru Kepiru

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović izrazio je nezadovoljstvo presudom Suda u Budimpešti, kojom se kapetan mađarske žandarmerije u Drugom svetskom ratu Šandor Kepiro oslobađa krivice. Šandor Kepiro optužen je za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma tokom Novosadske racije,

Aleksandar Jovanović

progroma koji su mađarski fašisti organizovali nad stanovištvom u Novom Sadu i okolini tokom januara 1942. godine.

"Kao i svaki grad, tako i Novi Sad u svojoj istoriji beleži tragične događaje, tokom kojih su stradali mnogi naši nevini sugrađani i sugrađanke. Takvih događaja nije bilo mnogo, ali se jedan, po svojoj strahoti, iskazanoj svireposti i nesreći koja je zadesila naš grad, izdvaja od ostalih. Taj, najtragičniji događaj u istoriji Novog Sada i okoline, desio se krajem januara 1942. godine, kada je na najmučniji i normalnom čoveku neshvatljiv način, pobijeno ili pod led Dunava bačeno na stotine tela nedužno ubijenih Srba, Jevreja, Roma, jednom rečju - Novosađana. Oni koji su preživeli Novosadsku raciju, kao i oni čiji su najmiliji zverski ubijeni tokom 21, 22. i 23. januara 1942. godine, čekaju na pravdu više od 69 godina " istakao je Jovanović u svom saopštenju. On je je dodao da nada da će pravda biti zadovoljena nikada nije nestala, uprkos izbegavanju presuda donetih nakon Drugog svetskog rata, po kojima je Šandor Kepiro osuđen na 10, odnosno 14 godina zatvora zbog ratnih zločina. U suprotnom, naveo je Jovanović, to bi značilo odustajanje ne samo od pravde već i od principa savremenog društva: da svaki zločin ima svoje ime i svoje prezime i da svaki zločinac mora da odgovara za svoja nedela.

"Zločini počinjeni tokom Novosadske racije epilog su zločinačke politike fašista. Činjenica da su se ti događaji odvijali baš ovde u Novom Sadu, obavezuje sve nas da najoštrije osudimo svaku pojavu apsolutizma, jednoumlja, tiranije i svih drugih ideologija usmerenih protiv čoveka. Da osudimo i sve nemile događaje kojih smo bili svedoci poslednjih godina oličenih u pojavi novih oblika fašizma i organizacija sa takvom i sličnim ideologijama, pomilovanjima za zločine protiv čoveka i čovečnosti, pokušajima da se na bilo koji način rehabilituju ovakve i slične pojave i pojedinci jer se time direktno blati uspomena na žrtve ovog i svih drugih zločina počinjenih u ime takvih ideologija " istakao je predsednik novosadskog parlamenta. Zbog svega toga, naveo je on, očekuje da mađarsko tužilaštvo uloži žalbu na presudu Šandoru Kepiru, jer pravda možda jeste spora, ali ne sme biti nedostižna.

(BILSV, 18. 07. 2011.)
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Ćutanje države hrabri Vojislava Šešelja

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava održavanja desetog Otažbinskog kongresa Srpske radikalne stranke, koji je najavljen za 4. maj u sremskom selu Hrtkovci, posledica izostanka reakcije vlasti na presudu Vojislavu Šešelju, koji je u Mehanizmu za međunarodnu krivične sudove u Hagu osuđen na deset godina zatvora.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Naprednjaci od Kikinde prave grad staraca

Nakon izbora za predsednika Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda, Miroslav Grujić za Kikindske govori o prvim koracima na čelu kikindskih ligaša. On je najavio više tribina, akcija i susreta sa građanima. Intervju prenosimo u celosti.
Odbori LSV | Petak, 19. 04. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ponovo gazi Skupštinu grada

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine izražavaju veliko nezadovojstvo zbog načina sazivanja 25. sednice Skupštine grada Zrenjanina. Vladajuća većina ponovo je primenila, već dobro oprobani, metod apsolutne kontrole gradonačelnikove vlasti nad Skupštinom.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook