Niko ne može da se provuče

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Niko ne može da se provuče

NOVI SAD - Forum Lige socijaldemokrata Vojvodine o lustraciji u okviru kampanje "Podvuci liniju" održan je sinoć u Novom Sadu. Tema foruma bila je izmena i primena Zakona o lustraciji, kao i potreba da se lustracija konačno sprovede.

O temi su govorili portparolka LSV Aleksandra Jerkov, član Glavnog odbora LSV Slaviša Grujić i član Političkog saveta LSV Todor Gajinov. Sama rasprava podeljena je u tri oblasti pa su govornici o Zakonu pričali iz pravnog, političkog i medijskog ugla.

Todor Gajinov je rekao je da su nedostaci političkog poretka glavni razlozi zašto ovaj Zakon nikad nije ostvaren u potpunosti. On je nazvao mehanizam kontrole onih koji su Zakon prekršili "pomalo preambicioznim" ukazujući na problem prilikom formiranja Komisije za lustraciju koja je nepotpunog sastava. Naime, prvobitnoj Komisiji istekao je mandat (članovi su izabrani 2003. godine, a mandat traje šest godina), a nova nije izabrana.

- Vlada je ta koja ima odgovornost prilikom sprovođenja zakona, ali u ovom slučaju u pitanju je njegovo nesprovođenje - rekao je Gajinov. On je dodao da postoje tri opcije koje se mogu desiti 2013. godine, kad ovaj Zakon prestaje da važi.

- Zakon se ili može formalno ukinuti ili pustiti da se ugasi u stanju hibernacije u kom se sad nalazi, a najbolje rešenje bi bilo da mu se važnost produži - kazao je on. Portparolka LSV Aleksandra Jerkov istakla je da je Liga zbog potrebe sprovođenja lustracije i pokrenula akciju "Podvuci liniju" koja traje  u periodu od 25. oktobra do 8. novembra.

Ona je rekla da je kampanja upućena građanima, a da je krajnji cilj podnošenje Predloga zakona za izmenu i dopunu zakona o lustraciji koji će Skupštini biti dostavljen 9. novembra. Ovim Predlogom važenje zakona bi bilo produženo za 10 godina, dakle do 2023. godine.

Ona je rekla da to nije "superzakon" i da ne rešava sva pitanja, ali da se "njegova veličina ogleda u tome da se kaže ko je šta uradio, da svako plati za zločin koji je počinio i da niko ne može da se provuče".

- To nije potpuno zadovoljenje pravde, jer su mnoge stvari nepovratno pokvarene, ali može da bude početak. Oni koji su odgovorni neće više moći da rade na funkcijama na kojima su trenutno - kazala je Jerkova.
Na pitanje šta će se desiti ukoliko zakon ne bude usvojen, Jerkov je rekla da će se na svaki način pokušati obezbediti većina, jer to "ne bi bila Ligina pobeda, već pobeda svih nas te odustajanje od kampanje i formiranja Komisije nije opcija".

Član Glavnog odbora LSV Slaviša Grujić rekao je da i mediji igraju veliku ulogu u celoj priči u vezi sa ovim Zakonom.

- Lustracija nema svoj vremenski okvir, iako se stalno spominju devedesete. Ne može se ući u novo društvo ukoliko se krene u osvetu a Zakon o lustraciji ignoriše - rekao je Grujić. On je dodao da neki mediji danas protestuju, prave udruženja, traže akciju, a ne dogodi se ništa.

- To se danas naziva slobodom medija, ali jedina je razlika u tome što nema rata - zaključio je Grujić insistirajući na tome da i odgovornost medija, odnosno onih koji ih vode, mora da se sagleda kroz ovaj Zakon. Na Forumu je zaključeno da nikad nije kasno, jer zločini ovog tipa kojima se bavi Zakon o lustraciji ne zastarevaju te ni oni koji su ih činili ne mogu da se pozovu na imunitet. Kada je Zakon donet verovalo se da je 10 godina dovoljno da društvo postane uređeno i da se raščisti sa prošlošću. Mađutim, nije bilo dovoljno. Kroz politiku se mora doći do produženja roka važenja Zakona i sada treba iskoristit šansu, zajednički je stav učesnika Foruma.

(BILSV, 29.10.2010.)
Odbori LSV | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast šampion u uvođenju novih nameta za građane

Zrenjaninska naprednjačka vlast ne prestaje da nas iznenađuje kreativnošću koju pokazuje u izmišljanju novih načina da poveća namete građanima, saopštila je danas odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina. 
Saopštenja | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Kikinđani plaćaju da im bude toplo

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda i šef odborničke grupe LSV u gradskoj skupštini Miroslav Grujić, u ime svih odbornika LSV, predao je juče predsednici Skupštine grada predlog za izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

Jutros je Vrhovni sud Španije izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do trinaest godina zatvora. Razlog za nečuvene kazne, koje su primer državne represije, jeste organizovanje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook