NIS da plati višu rudnu rentu, umesto što Čepurin drži lekcije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 07. 2017. | Komentara: 0

NIS da plati višu rudnu rentu, umesto što Čepurin drži lekcije

Novi Sad, 17. jul 2017 - Republika Srbija je suverena država i ne postoji nijedan razlog zbog čega bi bilo potrebno da nas ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin brani od nekakvih navodnih pritisaka iz inostranstva.

Upravo je nametanje tog zaštitničkog stava vladajuće strukture u Ruskoj Federacji prema našoj zemlji jedan od oblika pritisaka na Republiku Srbiju.
Takva izjava je, najblaže rečeno, licemerna. Dolazi od čoveka koji je pre deset dana dobio stenogram intervjua premijerke Republike Srbije, čije su ambasada i zemlja u srcu svih ovdašnjih huligana i desničarskih ekstremista, koji za humanitarce u Nišu traži diplomatski status i čija domovina četrnaest godina pruža utočište Mirjani Marković.

Ambasador Čepurin je u pravu da „postoji više subjekata u svetu i da svaki od njih ima svoj interes, ali je zadatak rukovodstva zemlje da brani interes svog aroda i države“. Upravo zbog toga, i ambasadora Čepurina i ministra energetike Republike Srbije Aleksandra Antića podsećamo na činjenicu da, umesto da plati zakonskih sedam odsto, NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom sebi daje za pravo da naše energente crpi po rudnoj renti od svega tri odsto, čime je naša država od 2009. do 2016. godine zakinuta za više od 200 miliona dolara.

Ta razlika se izbija iz džepa pre svega vojvođanskim opštinama gde se crpe nafta i gas i gde ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi - počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije.
Pored toga što uporno i dalje crpi našu naftu i gas uz najnižu rudnu rentu u Evropi, a sedam puta nižu nego u Ruskoj Federaciji, NIS gospodari i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini. To znači da NIS diktira cenu vode koju su vojvođanske banje prinuđene da kupuju od njega, čime im otežava da budu konkurentne sa banjama u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Interes Republike Srbije je da se to promeni.

mr Maja Sedlarević
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook