NIS plaća rudnu rentu 3%, a građani Vojvodine ispaštaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 11. 08. 2018. | Komentara: 0

NIS plaća rudnu rentu 3%, a građani Vojvodine ispaštaju

Novi Sad, 11. avgust 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine razočarana je nebrigom vlasti građanima Vojvodine, ali i cele države. Pitanje iznosa rudne rente, koju državi Srbiji plaća ruski Gasprom, inače većinski vlasnik Naften industrije Srbije, već dugo opterećuje građane, koji sa pravom postavljaju pitanje, da li je Srbija nezavisna država i važe li Zakoni jednako za sve?

LSV

Kao što je poznato, Rudna renta, odnosno naknada za korišćenje prirodnih bogatstava,po Zakonu iznosi 7%, ali je je međudržavnim sporazum Srbije i Ruske federacije, NIS-u omogućeno da rudnu rentu plaća u iznosu od 3%.

LSV podseća da je u većem delu evropskih zemalja rudna renta iznosi od 10 do 20%,a u samoj Ruskoj federaciji i više od 20%.

Zašto su Srbija i Vojvodina manje vredni?

NIS se već godinama hvali odličnim rezultatima poslovanja i visokim profitom, ali je činjenica da od tog profita malo ostaje građanima sredina iz kojih se crpe nafta i gas. Građani Mokrina, Melenaca, Jermenovaca ili Turije svakodnevni su svedoci vađenja "crnog zlata" iz zemlje, ali su takođe i svedoci ekoloških problema i uništavanja putne infrastrukture.

Rudna renta od 3% ni izbliza ne podmiruje potrebe sanacije tih šteta. O kapitalnim projektima u selima Vojvodine ne može se ni govoriti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da vlasti pokažu interesovanje za građane Vojvodine i utiču na ruskog partnera da promeni politiku.
Jedan od najboljih poteza bio bi povratak Naftne industrije Srbije u ruke naše države. Samo tako bi se, u potpunosti, ispoštovali interesi građana.

Svetislav Zorić
član Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook