NIS se hvali profitom, a ne plaća zakonsku rudnu rentu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 17. 11. 2018. | Komentara: 0

NIS se hvali profitom, a ne plaća zakonsku rudnu rentu

Novi Sad, 17. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su vesti o odličnoj poslovnoj godini Naftne industrije Srbije samo još jedan u nizu razloga zašto je potrebno revidirati Energetski sporazum koji je potpisan sa Ruskom federacijom. Kao što je poznato, NIS je ruskom partneru prodat za, svega, 400 miliona evra, što je bilo znatno niže od knjigovodstvene cene preduzeća.

LSV

Ovih dana možemo čuti hvale za poslovanje NIS-a izgovorene od menadžera ovog preduzeća. Naravno, postavlje se pitanje koliko od ostvarene dobiti ostaje građanima Autonomne pokrajine Vojvodine, ali i cele države Srbije?

Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a, morao bi po odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, na ime naknade za korišćenje mineralanih sirovina i geotermalnih resursa, da državi plaća 7% od ukupnih prihoda. Nažalost, država Srbija je interese svojih građana stavila u drugi plan, pa je ruskom partneru omogućeno da rudnu rentu plaća u iznosu od 3%.

Sa druge strane, iznosi rudne rente su u drugim zemjama znatno viši i iznose od 10% u Poljskoj, do čak 22% u Ruskoj Federaciji. Ako se obistine procene stručnjaka da će NIS ove godine prihodovati oko 30 milijardi dinara, onda se lakom računicom da zaključiti da je deo koji odlazi državi, pokrajini Vojovdini i lokalnim samoupravama 900 miliona dinara. Da NIS plaća rudnu rentu 7%, kako je regulisano zakonom, taj iznos bio bio 2.1 milijardu dinara.

Dakle, 1.2 milijardu dinara više!

Dovoljno je samo 10 minuta provesti u Mokrinu, Melencima, Turiji ili Jermenovcima i shvatiti šta je sve potrebno uraditi u ovim selima. Zar je moguće da se NIS hvali milijardama profita, a da u selu u kom ima najviše nafte i gasa, Mokrinu, i dalje ima ulica u kaldrimi i blatu?

LSV poziva državne organe da počnu da vode računa o interesima naših građana, a da finansijske i političke interese drugih zemalja stave u drugi plan.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga
Događaji | Sreda, 22. 05. 2019. | Komentara: 0

Za Vojvođanski front - osim Vojvodine - nema rezervnog plana!

Na tribini “Vojvođanskog fronta“ u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije u Žablju, govorili su pred okupljenim građanima predstavnici ove dve stranke.
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Osuda Rističevićevog napada na sudije Majića i Hadžiomerovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje tvrdnje narodnog poslanika Marijana Rističevića da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu. Rističević je sudije optužio da su presudu doneli „vrlo verovatno za novac“.
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

Većina Novobečejaca je bila neprijatno iznenađena kada su im u proteklih nekoliko dana stigla poreska rešenja uvećana nekima za 50%, nekima za 100%, a bilo je i onih kojima su poreska rešenja na imovinu bila povećana 300%. Liga socijaldemokrata Vojvodine je na molbu mnogobrojnih nezadovoljnih građana pokušala da dođe do odgovora zašto su se desile tako velike promene i udari na njihov budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook