NIS se hvali profitom, a ne plaća zakonsku rudnu rentu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 17. 11. 2018. | Komentara: 0

NIS se hvali profitom, a ne plaća zakonsku rudnu rentu

Novi Sad, 17. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su vesti o odličnoj poslovnoj godini Naftne industrije Srbije samo još jedan u nizu razloga zašto je potrebno revidirati Energetski sporazum koji je potpisan sa Ruskom federacijom. Kao što je poznato, NIS je ruskom partneru prodat za, svega, 400 miliona evra, što je bilo znatno niže od knjigovodstvene cene preduzeća.

LSV

Ovih dana možemo čuti hvale za poslovanje NIS-a izgovorene od menadžera ovog preduzeća. Naravno, postavlje se pitanje koliko od ostvarene dobiti ostaje građanima Autonomne pokrajine Vojvodine, ali i cele države Srbije?

Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a, morao bi po odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, na ime naknade za korišćenje mineralanih sirovina i geotermalnih resursa, da državi plaća 7% od ukupnih prihoda. Nažalost, država Srbija je interese svojih građana stavila u drugi plan, pa je ruskom partneru omogućeno da rudnu rentu plaća u iznosu od 3%.

Sa druge strane, iznosi rudne rente su u drugim zemjama znatno viši i iznose od 10% u Poljskoj, do čak 22% u Ruskoj Federaciji. Ako se obistine procene stručnjaka da će NIS ove godine prihodovati oko 30 milijardi dinara, onda se lakom računicom da zaključiti da je deo koji odlazi državi, pokrajini Vojovdini i lokalnim samoupravama 900 miliona dinara. Da NIS plaća rudnu rentu 7%, kako je regulisano zakonom, taj iznos bio bio 2.1 milijardu dinara.

Dakle, 1.2 milijardu dinara više!

Dovoljno je samo 10 minuta provesti u Mokrinu, Melencima, Turiji ili Jermenovcima i shvatiti šta je sve potrebno uraditi u ovim selima. Zar je moguće da se NIS hvali milijardama profita, a da u selu u kom ima najviše nafte i gasa, Mokrinu, i dalje ima ulica u kaldrimi i blatu?

LSV poziva državne organe da počnu da vode računa o interesima naših građana, a da finansijske i političke interese drugih zemalja stave u drugi plan.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga
Saopštenja | Nedelja, 16. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlast se hvali pravima nacionalnih zajednica, a u praksi brojni problemi

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i njeno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mnogo više pažnje posvete rešavanju nagomilanih problema pripadnika nacionalnih zajednica.
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast zaboravila da u decembru pada sneg

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita lokalne vlasti u Zrenjaninu zašto nisu spremno ušle ni u ovu zimu?
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na katastrofalne podatke koji govore o depopulaciji naše zemlje. Poslednji podaci  Republičkog zavoda za statistiku kažu da će u Republici Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega 7 miliona ljudi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook