Novac od koncesije za aerodrom uložiti u Penzioni fond

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 02. 04. 2018. | Komentara: 0

Novac od koncesije za aerodrom uložiti u Penzioni fond

Novi Sad, 02. april 2018 - Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine smatra da bi novac od koncesije za aerodrom „Nikola Tesla“, ili barem deo tog novca Vlada Republike Srbije trebalo da usmeri za smanjenje „rupe“ u Penzionom fondu.

LSV

Jedini i najbolji način da se spreči da se ikada više penzioneri nađu na udaru ušteda od strane države podrazumeva da vlast donese poseban zakon o dokapitalizaciji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tim zakonom bi između ostalog bilo predviđeno i da među izvorima novca za taj fond budu prihodi od koncesija, zatim od prodaje vojne imovine, privatizacije banja i preduzeća koja su preostala za privatizaciju, prodaje akcija države u Telekomu, imovine i prostora koje ne koristi Železnica Srbije, ali i viškovi prihoda Narodne banke Srbije, dividendi NIS-a i slično. 

Preko 1,7 miliona sadašnjih penzionera tokom svog radnog veka izdvajalo je novac od svog rada, da bi sebi obezbedili starosnu penziju. Ipak, u Republičkom fondu PIO je u jednom trenutku nedostajalo 58, a danas, prema nekim podacima, oko 30 odsto sredstava koji se nadoknađuju iz republičkog budžeta.

Popunjavanje rupe od oko trideset odsto u Penzionom fondu i njegovo samostalno funcionisanje, jedan je od preduslova da to bude institucija koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, po ugledu na modele koji postoje u svetu, oploditi novac koji se uplaćuje i da, pritom, svaki građanin zna šta se s tim novcem radi.

Zakonom o dokapitalizaciji Fonda PIO bi se definisali i principi rada i upravljanja fondom, a ostvareni prihodi bi omogućili da se subvencije budžeta postepeno smanjuju sve do momenta kada više ne bi ni bile potrebne.

To bi bio i trenutak u kojem penzioneri više ne bi imali razloga za strah od nekih novih ušteda i zakidanja. Ujedno, vlast bi konačno zaustavila praksu ucene penzionera, naročito uoči izbora, što je bio čest slučaj u prethodne više od dve decenije.

Narodna poslanica 
i predsednica 
Kluba penzionera 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nada Lazić



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook