Novi Sad odlučno protiv fašizma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 07. 10. 2012. | Komentara: 0

Novi Sad odlučno protiv fašizma

NOVI SAD – Novosađani su pre pet godina dobili bitku protiv fašizma, nacizma i mržnje, ali nisu dobili rat, istakla je danas portparolka i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, tokom protestnog skupa koji je prethodio šetnji pod nazivom "Šetnja za slobodu".

LSV

Šetnju je, povodom pet godina od održavanja antifašističkog skupa, organizovala Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina", a pored Jerkove, okupljenim građanima, kojih je bilo oko 2000, obratili su se i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, sociološkinja Janja Beč Nojman, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, visoki funkcioner LDP-a Gordana Francuski, predsednik omladine DS Novog Sada Danijel Borbaš i član organizacije "Beograd prajd" Goran Miletić. Skup je počeo nešto posle 12 časova, minutom ćutanja za preminulog borca za ljudska prava, profesora Vojina Dimitrijevića.

Ne dozvoliti relativizaciju antifašističke borbe

Obraćajući se sa balkona NDNV, u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, Aleksandra Jerkov je istakla da rat protiv fašizma, nacizma i mržnje neće biti dobijen sve dok u Novom Sadu budu smenjivali ljude zbog latiničnih tabli, dok budu palili vojvođansku i zastave drugih zemalja i sve dok u Novom Sadu budu lupali sekirama automobile stranih navijača, jer je Novi Sad bolji od toga.
– Ova bitka neće biti do kraja dobijena sve dok u Vojvodini budemo imali međunacionalne sukobe i međunacionalnu mržnju i naciste, bez obzira na to kom narodu pripadali. Jer, Vojvodina je bolja od toga –istakla je Jerkova. Dodala je i da taj rat neće biti dobijen sve dok  šesti oktobar budu slavili oni koji su 5. oktobra pobeđeni.
 – Znamo da Novi Sad može bolje, znamo da Vojvodina može bolje, znamo da Srbija može bolje. Mi znamo na kojoj smo se strani u Drugom svetskom ratu borili i nikom nećemo dozvoliti da nas 70 godina kasnije gura na drugu stranu i da nas ubedi da nismo pobedili u Drugom svetskom ratu – navela je ona. Aleksandra Jerkov je podsetila i da su se proteklih dana ponovo aktivirali pripadnici zabranjenih organizacija poput Nacionalnog stroja i Obraza, dodajući da to ne sme dalje prolaziti nigde u Srbiji.
– U Novom Sadu, Firer nikada neće slaviti Himlerov rođendan, kao što je to pokušano pre pet godina. Ovaj grad je grad heroj. Uvek je bio grad heroj, uvek će biti grad heroj i uvek ćemo na to biti ponosni. Zato, stop fašizmu, stop mržnji, stop nacizmu. No pasaran, živela Slobodna Vojvodina – istakla je ona.  

Odata pošta žrtvama Racije

Nakon obraćanja, građani su se u koloni prošetali Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom ka Keju žrtava racije gde je ispred istoimenog spomenika minutom ćutanja i polaganjem cveća odata počast svim žrtvama fašističke i nacističke ideologije. Na čelu kolone bio je veliki transparent na kome je ispisano "Stop fašizmu" i precrtan kukasti krst, a nošene su i zastave Srbije, Vojvodine, Novog Sada i EU.

LSV

Venac je položila i delegacija LSV u kojoj su se, pored Jerkove, nalazili predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev i potpredsednik Lige Aleksandar Jovanović. Jerkova je nakon toga, u obraćanju novinarima, podsetila da je Novi Sad u borbi protiv fašizma dao velike žrtve i da je imao veliki broj narodnih heroja.
– Novi Sad je grad koji je doživeo Raciju, koja je jedan od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu. Novi Sad vrlo dobro zna šta je fašizam, kakvo zlo može da donese i šta sve fašizam, nacizam i mržnja mogu da urade ako se takve pojave ne označe na vreme, ako se na njih ne reaguje i ukoliko se relativizuju – istakla je ona. Takođe, Jerkova je ukazala na to da su juče, uz najveće državne počasti, sahranjeni ostaci čoveka koji je potpisao trojni pakt sa nacističkom Nemačkom i koji se otvoreno zalagao za saradnju Srbije sa Adolfom Hitlerom.
– Posle toga su isti ti, koji su bili na tom događaju, otišli u Jajince gde su održali počast žrtvama fašizma i žrtvama nacizma. To su stvari koje se ne mogu dešavati. Srbija zna na kojoj strani je bila u Drugom svetskom ratu i ovde smo da kažemo da nas niko nikada, 70 godina nakon Drugog svetskog rata, ne može svrstati na stranu okupatora, fašista i gubitnika – istakla je ona. Na pitanje da li je današnji protest zapravo neodržana Parada ponosa, koja je juče trebalo da se održi u Beogradu, Jerkova je odgovorila da je današnji skup šetnja svih slobodnih ljudi koji smatraju da je uvek vreme za ljudska prava, a da svako današnji događaj može da tumači onako kako želi.

(BILSV, 07. 10. 2012.)



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook