Nulta tolerancija prema nasilju u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 24. 11. 2011. | Komentara: 0

Nulta tolerancija prema nasilju u porodici

SOMBOR - Forum žena LSV Sombor prepoznaje nasilje u porodici kao važan društveni problem. Nasilje se ne može rešiti samo usvajanjem zakona, na društvenoj zajednici je da se uhvati u koštac i sa uzrocima i da ublaži posledice – saopštio je Forum žena LSV Sombor.

Forum zenaKako su naveli, oni se zalažu za nultu toleranciju nasilja u porodici i za sankcionisanje nasilnika, primenu svih pravnih normi u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja.

- Da bi se ovo postiglo, neophodno je obezbediti kontinuiranu edukaciju svih aktera koji trebaju da sprovode sankcije, stručne i šire javnosti o nasilju u porodici. Nasilje u porodici nije privatni problem, već globalni problem sa kojim se susreću i bore i najrazvijenije zemlje sveta. Loše društveno-ekonomske prilike u zemlji u poslednjih dvadeset godina, u kojima je

Vojvodina posebno stradala, prouzrokovale su porast ne samo porodičnog, već svih oblika nasilja – piše u saopštenju.
Takođe se upozorava da je sem porodičnog nasilja, naročito izraženo vršnjačko nasilje i maloletnička delikvencija.

- Dramatičan porast bolesti zavisnosti, kao što su narkomanija i alkoholizam, takođe su značajni uzroci porasta porodičnog nasilja i maloletničke delikvencije. Bolesti zavisnosti ne ugrožavaju samo zavisnika, već i porodicu i njegovo najbliže okruženje, pri čemu su žene i deca najčešće žrtve – navodi se u saopštenju Foruma žena LSV Sombor.
Piše i da je svaka druga žena preživela neki vid psihičkog nasilja, a svaka treća fizičko. Kako se navodi, pod psihičkim nasiljem se podrazumevaju ponižavanje i omalovažavanje, izolacija, ekonomsko nasilje, pretnje i zastrašivanje. Među oblicima fizičkog nasilja najčešći su šamaranje i prebijanje, a skoro 30% žena koja trpe fizičko nasilje prijavljuje da žive i pod pretnjom nanošenja teških telesnih povreda, ubistva, ubistva dece ili ubijanja svih članova porodice.

- Pravosuđe u Srbiji je u 2010. godini za nasilje izvršeno u porodici, odnosno za batinanje žena i dece, pa i roditelja, osudilo 1.059 osoba. Primetno je, da je veliki broj nasilnika, njih 1.762, osuđen uslovnim kaznama – navodi se u saopštenju.

(BILSV, 24.11.2011.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski LSV-Vojvođani kontroliše broj upisanih birača u gradu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas Gradskoj upravi zahtev kojim se traži informacija o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina, koji su upisani u birački spisak.
Odbori LSV | Subota, 20. 01. 2024. | Komentara: 0

SNS vlast nije sposobna da reši problem vode u Zrenjaninu!

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podsetili su danas na dvadeset godina od zabrane upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu.
Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook